Voorouders

De klassiek stamboom is die van een familie met een bepaalde achternaam. Geprobeerd wordt om in manlijke lijn zoveel mogelijk generaties terug in de tijd te komen. Een ijverige Van Dijk heeft dat al eens uitgezocht, en ook de Moraals zijn flink bezig geweest. Ze slaagden tot generatie 6.
De aanpak hier past beter in de moderne tijd: vrouwlijke voorouders zijn even interessant als de manlijke. Hier staan ze allemaal tot generatie 5. Het exacte geboortejaar of de geboorteplaats kon niet altijd achterhaald worden. Uitleg van de cijfers voor de namen: 1 = man, 2 = vrouw. De vader van 1 is 11, diens moeder is 112 etc.

Inteelt

Iedere generatie extra telt twee keer zoveel personen als de vorige. Althans, als je niet al te ver teruggaat. Anders zou je 30 generaties terug, dan zit je ergens in de middeleeuwen, al een miljard verschillende voorouders hebben, en zoveel mensen waren er toen niet eens op onze planeet. Het betekent dat we allemaal via meerdere takken in onze stamboom bij een zelfde voorouder uitkomen. We zijn dus eigenlijk allemaal wel een beetje ingeteeld.
Zelfs binnen de hier gepubliceerde generaties lijkt daar al wat van te zien, tenminste als de personen 12122 en 12221 zus en broer zijn, wat aannemelijk lijkt. 1212 en 1222 zijn dan volle nichten en 121 en 122 zijn achterneef en -nicht. Dat zijn de ouders van 12, Johanna Keizer, die dan dus een heel klein beetje meer ingeteeld is dan gemiddeld. Wel in een tamelijk onschuldige mate, en bovendien is inteelt in de volgende generatie weer volledig verdwenen als er met een "vreemde" getrouwd wordt. Het zou ook inhouden dat generatie 6 niet 64 maar 62 verschillende voorouders telt. En verder terug in de tijd zal dat aantal zeker steeds meer negatief afwijken van een macht van 2.

De voorouders Van Dijk