Geschiedenis

In 2016 werd WES (Wolvega) onverwacht kampioen van de FSB en promoveerde naar de 3e klasse van de KNSB. Om de kansen op handhaving te vergroten werd een beroep gedaan op enkele spelers van de buurclubs Heerenveen en Steenwijk. De samenwerking beviel goed en hoewel WES na één seizoen op het nippertje weer uit de KNSB naar de FSB moest terugkeren, werd door de drie genoemde verenigingen besloten om samen in 2018 opnieuw in de KNSB-competitie te gaan spelen toen dat met de invoering van de nieuwe 4e en 5e klassen voor alle verenigingen mogelijk werd.
Voor de naam van het nieuwe samenwerkingsverband werd een enquête onder de leden gehouden en werd gekozen voor (ingebracht door Peter Louwet van Schaakclub Steenwijk) Tjonger Aa Linde (TAL), een naam die niet alleen iets zegt over de geografische positie, maar waarvan de afkorting ook de herinnering oproept aan de oud-wereldkampioen (1960-1961) Michail Tal.
Er bleken genoeg spelers en invallers te zijn om twee teams (achttallen) te vormen. De samenwerking beperkt zich tot de KNSB-competitie: de drie verenigingen blijven onafhankelijk van elkaar in de FSB-competitie spelen.

Lees hier meer over (de geschiedenis van):
De Tjonger of (Frysk) De Tsjonger
De Linde
De Aa
Heerenveen
Wolvega
Steenwijk