Bekeren en programma TAL 2

Ons KNSB-programma is nu min of meer compleet. Voor de beker spelen we thuis tegen Schaakwoude. We zien nog waar (in Heerenveen?).

TAL 2 speelt in een Fries – Drents – Twentse groep. Vier maal thuis waaronder 3 maal samen met TAL 1 en eenmaal alleen (we zien nog waar). De uitwedstrijden zijn tweemaal in Twente en eenmaal in Drenthe. Het wordt een behoorlijk sterk programma, dus we moeten alles op handhaving zetten. We zijn dubbel gewaarschuwd, want er is nu ook een noordelijke 6e klasse waar we volgend jaar liefst niet in terecht willen komen….

Wat nog rest zijn de definitieve basisopstellingen. We zijn er nog niet helemaal uit wie er in TAL 1 zal spelen. De spelerslijst van TAL 2 hoeft pas over ruim een maand te worden ingediend.

Definitieve programma TAL 1 is bekend

Eén wijziging die voor ons niet echt iets verandert: in ronde 2 ontvangen we niet MU Consult Apeldoorn maar O&O Kampen. Vijf tegenstanders in het nieuwe speelseizoen waren al min of meer bekend: de 5 ploegen die in klasse 4A samen met ons noch promoveerden noch degradeerden: Staunton 2, Qonnected Hardenberg 2, Schaakwoude 2, Groninger Combinatie 4 en ESG Emmen 1. In de plaats van de voor ons veel te sterke teams LOS en Groninger Combinatie 3 krijgen we Mid Fryslân 1 en Hoogeveen 1 terug. De gedegradeerde teams Philidor 3 en Sneek 2 worden vervangen door SISSA 2 (kampioen 5A) en O&O Kampen (speelde vorig seizoen in 4B). Er zijn in onze regio geen nieuwe 4e klasseteams aangemeld. Gezien de sterktes van onze tegenstanders maken we een goede kans om kampioen te worden of via een 2e plaats naar de 3e klasse te promoveren!

Het programma van team 2 zal nog even op zich laten wachten. Nieuwe teams kunnen in klasse 5 of lager nog tot 1 september aangemeld worden, dus wie naast een aantal van onze vroegere tegenstanders zullen aanschuiven is nog niet te zeggen. Wel is hier ook het als tweede geëindigde team ZZS!, dat net als SISSA2 een grote voorsprong op de rest had, naar klasse 4 gepromoveerd. Uiteraard komen de degradanten Philidor 3 en Sneek 2 ook in onze groep, dus het zal niet echt gemakkelijker worden.

Toch nog middenmoot voor TAL 1

De hoop was een goede 3e plaats neer te zetten om te tonen dat we de “beste van de rest” waren – de beide promoverende koplopers waren te sterk voor de 4e klasse. Het was goed begonnen met een duidelijke overwinning tegen wat uiteindelijk de nummer 3 zou worden (GronComb 4), maar eindigde met een nog duidelijker nederlaag tegen het team dat nummer 5 werd (Staunton 2). Wij staan daar als nummer 4 tussenin. Nooit echt in degradatiegevaar geweest, maar toch wat teveel steekjes laten vallen om die onbetwiste nummer 3 te worden….
Volgende seizoen worden de twee koplopers waarschijnlijk vervangen door Hoogeveen en Mid Fryslân. De plaats van de degradanten Sneek 2 en Philidor 3 zal worden ingenomen door o.a. Sissa 2 (dat met 7,5 – 0,5 van TAL 2 heeft gewonnen). De andere nieuweling is nog onbekend. Het kan zelfs een nieuw team worden, want er is nog steeds vrije aanmelding in de klassen 4 en lager.
In het bestuur is besproken of we met een 3e team zouden kunnen uitkomen. Het leek ons geen goed idee. Waarschijnlijk te weinig “vaste” spelers, een moeilijke huisvesting bij de thuiswedstrijden en een sterkte die in klasse 6 zou thuishoren, terwijl die klasse er in onze contreien niet is.

We kijken uit naar volgend seizoen en houden u op de hoogte van de nieuwe teamsamenstellingen en speelprogramma’s. De competitie start weer op 28 september voor TAL 1 en op 2 november voor TAL 2.

Twee nipte overwinningen, maar toch mooi 4 wedstrijdpunten!

Twee moeizaam bevochten overwinningen: 4,5 -3,5 voor elk van de teams. TAL 1 is goed op weg naar een derde plaats in klasse 4A. TAL 2 is uitgespeeld (de 5e klassen en lager spelen maar 7 ronden) en bevindt zich precies in het midden van de ranglijst. Uitblinkers in TAL 2 zijn Nagi Nadjafov met 4,5 uit 6 en Frits Heidinga met 3,5 uit 4. In TAL 1 is Klaas Abma (6 uit 8) qua score alleen nog in te halen door Ferdi van Bavel (5 uit 8).
TAL 1 speelt op 11 mei zijn laatste wedstrijd, uit tegen Staunton 2.
Zie ook het verslag van Jan van Os op de website van ESG Emmen met veel foto’s.

Twee maal een ongelijke strijd

Geen enkel verliespunt bij TAL 1, geen enkel winstpunt bij TAL 2.
TAL 1 toonde in Sneek dat het volgend jaar, als ze van LOS en GronComb 3 verlost zijn, een serieuze kampioenskandidaat kan worden. Sneek 2 kreeg 4 remises toebedeeld en moest ook 4 keer een nul incasseren. Met nog twee wedstrijden te gaan tegen teams die lager in de ranglijst staan moet voor dit jaar een derde plaats mogelijk zijn. Volgende ronde is er een thuiswedstrijd tegen Emmen. De laatste ronde is uit tegen Staunton 2.
Anders verging het TAL 2, dat in Groningen tegen het oppermachtige kampioensteam SISSA 2 moest aantreden. Het werd net zo’n uitslag als TAL 1 heeft moeten ondergaan tegen LOS: één halfje om de eer te redden – Frits Heidinga kreeg het voor elkaar. In de laatste ronde, thuis, moet er weer volop gescoord kunnen worden tegen het op papier niet erg sterke GronComb 5!

Wedstrijdverslagen

Tot nu toe ontbreekt het ons samenwerkingsverband aan een ervaren schrijver van wedstrijdverslagen. Dat kost natuurlijk tijd, want tijdens de wedstrijd moet er goed naar de stellingen worden gekeken en eventueel foto’s worden genomen en daarna moet er nog een fraai verhaal van worden gemaakt. In afwachting van een talent dat zich meldt kunnen we niet anders dan de prestaties van de tegenstanders bekijken. De bezoekers van afgelopen zaterdag (9 februari) hebben er iets moois van gemaakt, met analyses (Groninger Combinatie 3) en foto’s (Zwolle Zuid schaakt!). Veel leesplezier,  en wie denkt dat hij zoiets ook wel kan wordt verzocht zich te manifesteren….

Naambordjes TAL-spelers

Martinus Scheeringa heeft een paar jaar geleden naambordjes voor de spelers van Schaakclub Steenwijk laten maken, die je bij teamwedstrijden op de tafels kunt plaatsen. Nu er ook thuiswedstrijden van TAL zijn, vond hij het een goed idee om daar hetzelfde voor te doen. Zo hebben nu alle leden van TAL een naambordje met een mooi logo aan de achterkant met symbolisch de drie rivieren die hun weg vinden tussen enkele schaakstukken.
Voorafgaand aan de afgelopen wedstrijd in Dorpshuis Onna heeft Martinus ze officieel aangeboden aan de voorzitter van TAL, Lieuwe Cnossen. Behalve dank aan Martinus ook dank aan de sponsor BijzonderSign !

Sterke tegenstanders

Voor het eerst speelde TAL de thuiswedstrijden in “Ons Dorpshuis” te Onna, waar helaas op zeker moment wel de koffie, de suiker en de gangbare theezakjes op waren, maar waar er verder toch ideale speelomstandigheden heersten. De tegenstanders waren in matchpunten medekoplopers, die vermoedelijk beide als 2e gaan eindigen in hun klasse.
Tal 1 trof “Groninger Combinatie 3” dat gemiddeld 140 ratingpunten meer had. De verwachte uitslag 2,5 – 5,5 werd precies gehaald, mede dankzij de taaie volharding van teamcaptain Klaas Abma die een moeilijk eindspel van K+P+dubbelpion tegen K+P tot winst wist te voeren in meer dan 100 zetten. Remises waren er voor Arjen, Wouter en Bas.
Tal 2, met drie invallers, kreeg zelfs te maken met 200 punten ratingovermacht van “Zwolle Zuid Schaakt!”. Dat zou theoretisch 2 – 6 moeten worden, maar ook hier werd het 2,5 – 5,5, dankzij overwinningen van Tagi en Lieuwe plus nog een remise in de late uurtjes van Meine.
Opmerkelijk was dat de 7 Steenwijkers, die in eigen honk speelden, geen van allen wisten te scoren…
In de volgende ronde krijgt TAL 1 het wat gemakkelijker: uit tegen middenmoter Sneek 2, terwijl TAL 2 de andere koploper en vermoedelijke kampioen SISSA 2 zal treffen dat deze ronde een 8 – 0 overwinning wist te boeken…

TAL “verhuist”

De twee thuiswedstrijden die TAL in 2018 speelde vonden plaats in Holland Inn, in de zelfde speelzaal waar WES twee jaar geleden ook gebruik van maakte. Helaas is het niet langer mogelijk hier te blijven spelen omdat Holland Inn zijn activiteiten heeft moeten stoppen. Naar een eventuele doorstart is geïnformeerd, maar er konden geen garanties worden gegeven. De twee resterende thuiswedstrijden, op 9 februari en 13 april zullen plaatsvinden in Ons Dorpshuis te Onna, waar ook Schaakclub Steenwijk op de dinsdagavonden speelt.
Voor het volgende seizoen zal opnieuw worden bekeken of er een meer centrale plaats kan worden gevonden.

Een dubbele overwinning!

De verwachting dat er deze ronde wedstrijdpunten gescoord konden worden kwam uit. Het werd zelfs een grote overwinning voor TAL 2, met 6 winstpartijen en nog een halfje. Hoewel Assen 3 al twee overwinningen had geboekt kwamen ze er deze keer, thuis, niet aan te pas. TAL 2 staat nu op de 3e plaats en krijgt in de komende 2 ronden de koplopers te bestrijden. Op naar het kampioenschap!
TAL 1 scoorde “slechts” 3 overwinningen, maar met ook nog 4 remises betekende ook dat een duidelijke overwinning. Met een 4e plaats staat we er goed voor. Plaats 2 is nodig voor promotie (samen met LOS), maar handhaving is ons eerste doel en dat ligt nu al binnen bereik.