TAL 1 haalt zijn eerste wedstrijdpunt, TAL 3 komt aan kop

TAL 1 heeft, héél voorzichtig, de weg omhoog gevonden. Eindelijk een wedstrijdpunt! Wel in volledige bezetting tegen een team dat gemiddeld 150 ratingpunten minder had. De theoretische verwachting van de uitslag was 5,5 – 2,5, maar het werd 4 – 4. Maar laten we vooral positief blijven: we zijn gestegen van plaats 9 naar plaats 8 en als we daar blijven zijn we gered… Het is wel zo dat de nummers 9 en 10 ook 1 wedstrijdpunt hebben en beide 1 bordpunt minder dan wij. De volgende wedstrijd is uit tegen het sterke ZSG 1, maar daar hebben we vorig jaar, ook uit, nipt van gewonnen. Het kan ons niet altijd tegenzitten, dus: werk aan de winkel op 16 december in Zwolle.

TAL 2 kwam ook niet verder dan een gelijkspel. Met 1 invaller werd 4 – 4 gespeeld tegen het op papier ongeveer even sterke Mid Fryslân. We blijven in de kopgroep. De twee belangrijkste concurrenten, ESG Emmen 1 en Schaakcombinatie Leeuwarden speelden tegen elkaar; titelfavoriet ESG won maar nipt. Beide teams treffen we thuis, dus dat is een voordeel. Eerst spelen we nog een uitwedstrijd tegen Haren.

Het beste nieuws kwam van TAL 3, dat medekoploper Assen 3 versloeg met 5,5 -2,5 en daardoor alleen aan kop kwam. Er zijn nog wel een paar concurrenten voor de kampioensplaats. Met name Groninger Combinatie 6, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. We gaan er de volgende ronde op bezoek. Als we niet verliezen blijven we aan kop. Ook ESG 2 is nog een concurrent; die treffen we in de laatste ronde thuis.

Wordt het nog wat met TAL 1?

Dat is de grote vraag. Met TAL 2 en 3 gaat het prima, maar ons eerste team heeft problemen met het inzetten van zijn sterkste spelers. Daarvan waren er deze ronde 4 afwezig door ziekte en andere zaken. En dat juist tegen een team, Groninger Combinatie 5, waar eindelijk punten tegen konden worden gehaald. De kleine hoop dat de invallers een goede bijdrage konden leveren werd helaas niet bewaarheid: ze scoorden samen een half puntje. Om dat door de 4 vaste spelers te compenseren met 4 punten was ook niet erg realistisch: ze kwamen niet verder dan 2,5 punt zodat er met 3 – 5 werd verloren. Pech, dat het juist tegen deze tegenstander moest gebeuren. Volgende ronde een thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Assen 2 en dan moet het toch echt beter. Komt allen, zou ik zeggen tegen de spelers van TAL 1.

Natuurlijk, als TAL 2 zijn zegereeks doorzet en kampioen wordt, mag TAL 1 best degraderen. Maar tegen concurrent ESG 1 wordt pas in de laatste ronde van klasse 5 gespeeld. En dan heeft TAL 1 nog één wedstrijd in het verschiet om het seizoen goed te maken. TAL 2 boekte een forse 6,5 – 1,5 winst tegen Staunton 3, opgezet als jeugdteam, maar toch grotendeels bevolkt door spelers van gevorderde leeftijd; enkele jeugdspelers zijn al verhuisd naar hun 2e team, zoals TAL 1 al heeft moeten ervaren. Het werden al snel 4 overwinningen en daarna een remise om de zege vast te leggen. Vervolgens nog twee overwinningen. We zijn een half bordpuntje ingelopen op ESG 1 en staan nu bijna samen op kop. Dat wordt nog spannend. Volgende ronde spelen we thuis tegen Mid Fryslân 1.

TAL 3 moest op reis naar Deventer, de favoriete bestemming van teamleider Ramon. Met enige moeite kreeg hij zijn 8 spelers bij elkaar. Toch werd er weer goed gescoord al werd het geen overwinning. Met 4 – 4 blijft het team aan kop samen met Assen 3. Wel heeft medekanshebber De Paardensprong een wedstrijd minder gespeeld. Ook hier dus spanning. Volgende ronde thuis tegen Assen 3. Dan komt er wat meer duidelijkheid.

Vorig seizoen hadden we één keer de drie teams samen thuis – dit seizoen maken we dat drie keer mee. 25 november is de eerste keer. Altijd een uitdaging om dat in goede banen te leiden, maar de vorige keer ging het perfect.

Vrijdag de dertiende

De eerste KNSB-bekerronde was, zoals altijd tot nu toe, ook de laatste. Tegen E. Lasker in Sint-Jacobiparochie haalden we met een sterk team toch niet meer dan een half puntje: Arjen Pragt speelde remise aan bord 4. Dick Stavast, Ferdi van Bavel en Peter de Korver moesten opgeven. Een voorproefje van wat Steenwijk 1 of Heerenveen 1 te wachten staat na promotie naar de Hoofdklasse FSB, al was dit wel tegen het kampioensteam. WES 1 heeft die beproeving vorig seizoen trouwens met succes doorstaan, dus het kan wel.

Ervaring versus jeugd

Voor het eerst dit seizoen waren onze teams alle drie actief, in respectievelijk Kampen, Leeuwarden en Apeldoorn. De gemiddelde leeftijden verschillen nogal: voor TAL 1 en 2 liggen die rond de 60 jaar terwijl TAL 3 flink wat Steenwijker jeugd telt waardoor we hier op circa 30 jaar uitkomen. Over het geheel van de drie teams scoorden de senioren 12,5 uit 19 en de junioren 1,5 uit 5.

TAL 1 moest het in Kampen opnemen tegen het team dat op papier het sterkst is, trouwens op de voet gevolgd door ZSG uit Zwolle dat we later nog ontmoeten. Het lukte net niet. Dick Stavast en Rick Kompaan compenseerden hun nederlaag in de vorige ronde door ditmaal te winnen en ook nu werden weer drie remises overeen gekomen, wat een totaal van 3,5 punt opleverde. Een resultaat dat overeenkomt met de ratingverhoudingen. De matchpunten zullen we elders moeten halen, maar dat moet lukken. Vooral als we zonder invallers kunnen spelen – dat waren er nu twee die beide verloren. Verrassend is dat onze tegenstander in de vorige ronde, Staunton 2, dat op papier bij de zwakkere broeders hoort, nu ruim aan kop staat na een monsterzege tegen Assen 2, vorig jaar nog 3e-klasser.

TAL 2 speelde in Leeuwarden tegen Philidor 3, dat een prettige tegenstander is voor TAL: twee jaar geleden verloren ze met 5,5 – 2,5 van TAL 2; vorig jaar met 4,5 -3,5 van TAL 3 en nu was het weer raak met een 6 – 2 nederlaag tegen TAL 2. We zagen vier van onze spelers winnen, waarvan een door niet opkomen van zijn tegenstander. De andere vier speelden remise. Ook hier twee invallers, maar die scoorden 1,5 punt. We staan op plaats 2 na titelfavoriet ESG 1.

Dan TAL 3, het team met de veelbelovende jeugd: vijf spelers met een geboortejaar dat met een 2 begint. Het bleek dat Apeldoorn 5 er daar zeven van had en nog een stuk jonger ook. Hun (senior) kopman was te sterk voor Xaveer maar ook hun jongetjes scoorden flink. In ons team won de ervaring het duidelijk van de jeugd: de drie senioren Roel, Ramon en Niek wonnen. Van de jeugd haalden alleen de broers Sassen 1,5 punt. Wel een overwinning dus met 4,5 – 3,5 maar die was toch iets kleiner dan verwacht. Niettemin een veelbelovende start! Ook hier staat ons team op plaats 2, net achter een ander jeugdteam De Paardensprong. Hieronder een van de foto’s die Niek heeft gemaakt.

Wat staat TAL 2 en TAL 3 te wachten?

De teams van klasse 5A zijn eindelijk allemaal bekend. De gedegradeerde teams ESG 1 en TAL 2 staan zoals verwacht bovenin, met een flinke voorsprong voor ESG 1. De nummer 1 promoveert; dit jaar degraderen de nummers 7 en 8. De klassering naar gemiddelde rating levert het volgende op:

 1. ESG 1                              1893
 2. TAL 2                              1758
 3. Mid Fryslân 1                1714
 4. Schaakcomb. Leeuw. 1  1670
 5. Haren 1                           1668
 6. Philidor 3                        1590
 7. Staunton 3                      1534
 8. SISSA 3                            1428

Goede resultaten van TAL 2 zitten er zeker in. De vraag is of ESG 1 een steekje zal laten vallen.

Ook TAL 3 zit in de kopgroep. Dat is in klasse 6A, waarin we ook twee andere degradanten zien: Assen 3 en ESG 2. Ook hier kan een erg goed resultaat verwacht worden.

 1. ESG 2                                 1585
 2. Assen 3                              1557
 3. TAL 3                                 1547
 4. Groninger Comb.  6        1522
 5. De Paardensprong 1       1422
 6. DSG Pallas 3                     1336
 7. Amevo Apeldoorn 5       1292

Het zal spannend worden! Er is 1 promotieplaats; in deze laagste klasse is er geen degradatie.

Een slecht begin is de halve….

Ja, wat eigenlijk. Er bestaat niet echt een uitdrukking die weergeeft wat TAL 1 in de eerste ronde is overkomen. Nicholas Jhirad bleek zich even na enen na een uren vertraagde vlucht nog op Schiphol te bevinden in plaats van ergens in de buurt van Onna. Een goede vervanger opscharrelen was niet echt meer mogelijk. We begonnen dus met een reglementaire nul. Aan borden 1 en 8 werden Dick Stavast en Rick Kompaan, vorig jaar toch topscorers, ingemaakt door twee Staunton-jongetjes. Ook Ferdi van Bavel moest capituleren. Peter de Korver realiseerde onze enige winst. De debuterende Hans Kemperman alsmede Jan Velde en Bas van der Zwaag maakten remise, wat de eindstand op 2,5 – 5,5 bracht. En dat tegen een team met aanzienlijk lagere ratings. Laat een slecht begin niet de halve ondergang betekenen….

Bas en ik (Henk) hebben afgesproken dat we de woorden kampioen en promoveren verder zullen vermijden. We gaan het hebben over handhaving. In de door versterkte degradatie steeds sterker wordende 4e klasse betekent handhaven eigenlijk een beetje promoveren. Dat is al eens eerder gezegd en komt ook nu weer van pas als een handig doekje voor het bloeden.

TAL 1 en zijn tegenstanders in klasse 4A en beker

Klasse 4A is wat sterker geworden door drie degradanten uit klasse 3, een promovendus uit klasse 5 en drie zwakkere teams die zijn gedegradeerd. TAL 1 bevindt zich ook dit jaar weer in de kopgroep. Er zijn flink wat concurrenten voor de enige promotieplaats, maar voor de twee degradatieplaatsen behoren we zeker niet tot de kandidaten. Een overzicht van de gemiddelde ratings van de opgegeven basisteams in deze groep:

 1. ZSG 1                       1947    
 2. O&O Kampen 1       1942
 3. TAL 1                        1888
 4. GronComb 4            1886
 5. Hoogeveen 1           1872
 6. Assen 2                    1866
 7. Schaakwoude 2       1806
 8. Staunton 2               1775
 9. GronComb 5            1766
 10. SISSA 2                     1752

Veel zal afhangen van geluk en inzet om toch nog die ene promotieplaats te bemachtigen!

In de eerste (voor)ronde van de bekercompetitie spelen we dit jaar een uitwedstrijd tegen E. Lasker. We zullen zien of het eindelijk eens zal lukken de tweede ronde te halen!

De nieuwe realiteit heet 4-5-6

Seizoen 2022-23 zit er op. TAL 1 probeerde nog even te bewijzen dat het kampioenschap van Philidor 2 eigenlijk een vergissing was, maar kwam in Leeuwarden toch niet verder dan een 5-3 nederlaag. Dat ondanks de inzet van Arjen Pragt, die normaal op zaterdagen niet beschikbaar is, op bord 1. Het werd uiteindelijk een 3e plaats omdat ZSG na een goede eindspurt nog 2e werd.  Topscorers van TAL 1 werden Dick Stavast met 7 uit 8 en Rick Kompaan met 6,5 uit 9.

TAL 2 moest uitmaken wie er zou degraderen naast ZZS! en TAL 2 zelf. Het zag er lange tijd naar uit dat tegenstander Hardenberg 2 het slachtoffer zou worden omdat de uitslag 4-4 lange tijd in de lucht hing. En winst was voor hun noodzakelijk toen inmiddels duidelijk was geworden dat de andere degradatiekandidaat, ESG 1, de laatste wedstrijd had verloren. Uiteindelijk werd het toch nog 4,5-3,5 voor Hardenberg 2 zodat zij doorgaan en ESG degradeert. TAL 2 bleef 9e van de 10 teams en vanwege de versterkte degradatie wordt dat voor volgend jaar dus klasse 5. Met een nog weer wat sterker team zijn daar best weer kampioenskansen. De meeste punten voor TAL 2 werden binnengehaald door Henk van Dijk, maar zijn 3,5 uit 8 is natuurlijk alles behalve top.

Het was al definitief: in het volgende seizoen zullen we teams in de klassen 4, 5 en 6 hebben. Onze nieuwe uitdaging is simpel: alle teams gaan voor het kampioenschap en zijn alle drie zeker niet kansloos!

Het uur van de waarheid kwam wat eerder dan verwacht

TAL 1 ging op reis naar Groningen om daar Groninger Combinatie 4 te verslaan. TAL 2 had thuis bijna van dat team gewonnen maar moest uiteindelijk in een 3-5 nederlaag berusten. Helaas kwam TAL 1 ook niet verder dan die 3 bordpunten en is daarmee uitgeschakeld voor het kampioenschap omdat concurrent Philidor 2 wél won (van TAL 2 – zie verderop). Hoe kon dit gebeuren? Weliswaar misten er 3 vaste spelers, maar een kleine berekening leert dat de 3 invallers die daarvoor in de plaats kwamen een precies even hoge gemiddelde rating hadden… Hoe dan ook, de kans om Philidor 2 in de laatste ronde in Leeuwarden te verslaan was toch al klein, dus niet getreurd. Volgend jaar is er weer een kans.

TAL 2 moest zijn sterkste speler, Jan Velde, aan TAL 1 afstaan en kreeg als compensatie Ramon Kuiters die voor TAL 3 zou spelen. Uiteraard werd tegen Philidor 2 een forse nederlaag verwacht, maar dat viel mee. Met vier remises en vier nederlagen mochten we niet klagen. Een heldenrol was er voor invaller Ramon die “opgeofferd” werd om aan het eerste bord te spelen. Het werd een remise tegen een speler met een meer dan 600 punten hogere rating! In de laatste ronde zal TAL 2 proberen om in Hardenberg nog een tweede winst te boeken.

TAL 3 kende ook zijn held: hier werd Bert Hassing “opgeofferd” maar won aan het eerste bord zowaar tegen een speler met een ruim 300 punten hogere rating! Mede daardoor werd de eerste winst van TAL 3 een feit: het werd 4,5 – 3,5 tegen Philidor 3. Een opsteker voor als het team straks in de 6e klasse gaat spelen: het potentieel voor goede resultaten is er. Dat potentieel is er trouwens temeer omdat de jeugdspelers goed op dreef waren: Xaveer en Pelle wonnen. Anton trof een tegenstander die nog een jaar jonger was dan hij en moest helaas opgeven.

Een broederstrijd die uiteindelijk volgens plan verliep

Eindelijk was het zover: TAL 1 en TAL 2 mochten uitmaken of hun volgnummers klopten. Dat leek even twijfelachtig, want al snel pakte Dick Teunis het volle punt tegen Auke van Urk. Daarna volgde een remise (Roel Kreulen tegen Klaas Abma) en toen pas kwam TAL 1 op gang en werd een eindstand van 5,5 – 2,5 bereikt. De andere twee remises kwamen tot stand in de partijen Henk van Dijk – Nicholas Jhirad en Jan Velde – Peter de Korver. Dick Stavast, Ferdi van Bavel, Rick Kompaan en Bas van der Zwaag waren te sterk voor Frits Pen, Meine Wassenaar, Edwin Fabriek en Remco Heite. Drie partijen gingen tussen clubgenoten (2 x Steenwijk en 1 x WES). Hiermee houdt TAL 1 (gelukkig) zijn kansen op het kampioenschap, maar is TAL 2 (helaas) nog weer wat dichter bij de degradatie gekomen. In de volgende ronde moet TAL 1, uit, tegen Groninger Combinatie 4 winnen om de kansen op het kampioenschap gaaf te houden. TAL 2 treedt thuis aan tegen de grote concurrent van TAL 1: Philidor 2, en zal alles uit de kast proberen te halen om het broederteam ook deze keer een handje te helpen.

TAL 3 verloor in Groningen tegen SISSA 3 met dezelfde cijfers als TAL 2: het werd ook daar 5,5 – 2,5. De al verwachte degradatie is nu een feit, maar niet getreurd – gezien de ledenaanwas zullen we volgend seizoen ongetwijfeld iets moois kunnen neerzetten in de 6e klasse.  Hopelijk in een poule die qua reisafstanden binnen de perken blijft. De laatste ronde van TAL 3 is thuis tegen Philidor 3. Er wordt dan dus een match TAL – Phildor aan 16 borden gespeeld.

Nog even een overzicht van de beste individuele scores tot nu toe: voor TAL 1 haalden Dick Stavast en Rick Kompaan de meeste punten (5,5), gevolgd door Ferdi van Bavel (4,5) en Stef van Kesteren (4). Voor TAL 2 waren de resultaten uiteraard wat magerder. Roel Kreulen kwam op 3 uit 6 en invaller Tjeerd Siblesz ook op 3 maar wel uit 3! De individuele resultaten van de spelers van TAL 3 vermeld ik liever niet…