Met de hakken over de sloot en zelfs nog ietsje verder

In het voorgaande bericht werd gesteld dat we in de slotronde minstens een gelijkspel moesten behalen tegen Schaakwoude 2 op straffe van degradatie als dat niet lukte. Om kwart over vier ’s middags kwam al het verlossende bericht dat we met 4 -2 voorstonden zodat we ook volgend jaar weer in de 4e klasse kunnen spelen. Maar de laatste twee partijen gingen verloren waardoor het bij 4 – 4 bleef. Met de hakken over de sloot zou je dus zeggen. Maar eigenlijk toch ook niet helemaal. Achteraf bezien waren we zelfs met een 5 – 3 nederlaag nog boven de streep gebleven. Hoe dat kan? Ook Staunton 2 was degradatiekandidaat en moest thuis punten halen tegen O&O Kampen, dezelfde club die ons zo ter wille was in de vorige ronde door thuis fors van Schaakwoude 2 te winnen. Maar tot nu toe waren de uitwedstrijden van O&O bepaald treurig voor ze te noemen. Dat ze nu uit met 1 – 7 Staunton 2 wisten te verpletteren was dus op zijn zachtst gezegd zeer verrassend. Het betekent wel dat we zelfs bij een kleine nederlaag op bordpunten boven Staunton 2 waren gebleven. Voor Schaakwoude 2 gold dat niet: voor hen was het echt hakken over de sloot. Voor ons net een eindje verder.

Dick Stavast voerde de topscorelijst aan met 6 uit 7. Hij verloor deze keer maar blijft met 6 uit 8 toch ruimschoots onze topscorer. Winst was er in deze laatste wedstrijd voor Nick Jhirad, Bas van der Zwaag en invaller Xaveer Blok. Gezien zijn sterk gestegen rating zullen we Xaveer volgend seizoen als vaste speler van TAL 1 kunnen verwelkomen.

Dan de vooruitzichten voor dat komende seizoen. Door de versterkte degradatie dalen Philidor 2, HSP/Veendam 1 en SISSA 1 af naar de 4e klasse. Het zal er dus niet gemakkelijker op worden. Dit seizoen ging het al moeizaam, maar toch valt het best mee als we naar de bordpunten kijken. We hebben er als nummer 7 ongeveer evenveel als de nummers 4, 5 en 6. Ze zijn alleen wat slechter verdeeld. Bovendien scoorden we juist goed tegen de sterkere teams. Geen reden dus tot pessimisme voor wat er komen gaat!

Het kan nog goed komen met TAL 1. TAL 2 en 3 worden derde in hun groep

Teamleider Bas had de spelers van TAL 1 aangezegd dat het er op of er onder was en sprak de wens uit dat ook O&O Kampen flink zijn best zou gaan doen. Het is allemaal gunstig verlopen. TAL 1 won met 5 – 3 de cruciale wedstrijd tegen Sissa 2 en O&O haalde fors uit tegen Schaakwoude 2. We hebben nu evenveel wedstrijdpunten maar meer bordpunten dan Schaakwoude 2. In de laatste ronde gaan we bij ze op bezoek. De situatie is glashelder: we hebben genoeg aan een gelijkspel om ons in de 4e klasse te handhaven. Bij verlies degraderen we. Op papier zijn we ietsje sterker zodat het opnieuw aankomt op de maximale inzet. Gelukkig zijn er zo nodig plenty invallers omdat TAL 2 en 3 zijn uitgespeeld. De overwinning tegen Sissa 2 was trouwens geen gemakkelijke zaak. Het begon met twee nederlagen en de weg omhoog haperde nogal totdat enkele eindspelen een voor ons gelukkige draai kregen. Dick Stavast verstevigde zijn topscorerschap door nogmaals te winnen aan bord 1. Andere overwinningen waren er voor Ferdi van Bavel, Peter de Korver en Jan Velde.

Voor TAL 2 en 3 zit de competitie er op. Beide teams mogen tevreden zijn met hun derde plaats. TAL 2 had gehoopt op nog een plaatsje hoger, maar had dat niet echt in eigen hand gezien de overmacht van kampioen ESG 1, dat met 7 -1 van ons wist te winnen. Slechts twee remises waren ons deel. Edwin Fabriek blijft topscorer met 5 uit 7 net voor Meine Wassenaar met 4,5 uit 7.

Ook TAL 3 heeft best een goed seizoen achter de rug, dat afgesloten werd met een 5 -3 overwinning tegen ESG 2. Hier wonnen de jeugdspelers Xaveer Blok, Louis Beuving en Jibbe Sassen,  maar ook invaller Gerrit Schoenmaker. In totaal werden de meeste punten behaald door Pelle Sassen: 4,5 uit 6. Roel Kreulen deed deze keer niet mee maar zijn 4 uit 4 is uiteraard ook een vermelding waard evenals de score van Xaveer Blok: 4 uit 6 aan bord 1.

Voor het volgende seizoen zullen enkele jeugdspelers ongetwijfeld doorstromen naar hogere teams. We hopen dan opnieuw goede prestaties neer te zetten in -althans naar verwachting- opnieuw de klassen 4, 5 en 6. We hebben drie zaterdagmiddagen achter de rug met een gezamenlijke thuiswedstrijd van alle drie de teams. Die zijn heel efficiënt verlopen in een uitstekende ambiance en met veel hulp om alles te verslepen, op te stellen en weer op te ruimen. De inzet van Frans van Emst en Geert Duiven was onmisbaar om de wedstrijden in goede banen te leiden, waarvoor veel dank!

We gaan door op de ingeslagen weg….

Doorgaan op de ingeslagen weg klinkt voor TAL 1 nogal cynisch: het betekent goed scoren tegen de koplopers, maar het laten afweten tegen de rest. Ook nu was het weer raak, of liever gezegd mis: er werd met 3,5 – 4,5 verloren van Groninger Combinatie 4. De benodigde 3 of 4 wedstrijdpunten kunnen nog steeds gehaald worden, maar de toekomst wordt zo wel steeds onzekerder. In de volgende ronde winnen, thuis tegen SISSA 2 is een must. Vijf spelers remiseerden deze keer, waaronder ook invaller Xaveer Blok. Verder won Dick Stavast, die toch al topscorer was, terwijl Peter de Korver en Jan Velde moesten capituleren.

Ook TAL 2 tekende aan 5 borden de vrede, maar hier werd dit aangevuld met 3 overwinningen: van Tjeerd Siblesz, Edwin Fabriek (is nu topscorer!) en invaller Roel Kreulen. Topfavoriet ESG 1 won en is nu al zeker van het kampioenschap. TAL 2 staat op de 2e plaats en maakt zeker kans om die eervolle plaats te behouden. De laatste wedstrijd is thuis tegen de kersverse kampioen ESG 1.

Ook ESG 2 komt naar Onna in de volgende ronde, die voor TAL 2 en 3 de laatste is, en wel op bezoek bij TAL 3, dat deze keer een vrije ronde had. Traditiegetrouw komt ESG altijd met al zijn teams naar Onna. We worden zo langzamerhand razend benieuwd hoe het er daar in Emmen toch uitziet….

De omgekeerde wereld van TAL 1. TAL 2 herovert de tweede plaats en TAL 3 gaat kopje onder

TAL 1 stond bij het ingaan van het seizoen te boek als een van de teams die in de kopgroep zouden figureren. Dat ging al direct mis in de eerste ronde toen dik verloren werd tegen een niet al te sterke tegenstander. De malaise sleepte zich voort met daarna alleen nog een wedstrijdpuntje tegen een andere underdog. Tot in ronde 5 de kansen alsnog keerden. Er werd gelijkgespeeld tegen het op papier sterkste team ZSG 1, kandidaat voor het kampioenschap. En nu, in ronde 6, werd de nummer 1 van de ranglijst, Hoogeveen 1, met een forse nederlaag naar huis gestuurd. We behaalden drie overwinningen en vijf remises, en dat met drie invallers, die overigens niet echt zwakker waren dan de drie afzeggers. De drie wedstrijden die we nog voor de boeg hebben zijn tegen de huidige nummers 5, 6 en 7. Twee overwinningen is al genoeg om ook volgend jaar weer in de 4e klasse te mogen spelen. Dat moet lukken! Dick Stavast is voorlopig topscorer met 4 uit 5 aan bord 1.

Van de drie invallers in TAL 1 had TAL 2 er twee moeten afstaan. Met nog twee afzeggingen erbij werd met maar liefst vier invallers de strijd aangebonden tegen de nummer 2 van het klassement, Schaak Combinatie Leeuwarden. Dankzij een enigszins tactische opstelling pakte dat wonderwel goed uit. Hoewel de twee invallers op de borden 2 en 3 nogal kansloos waren, haalden de andere twee samen 1,5 punt binnen. De vier vaste spelers scoorden 3,5 punt, waarmee de overwinning ruimschoots werd binnengehaald. De tweede plaats behouden is nu de uitdaging; een eerste plaats zit er niet echt in gezien de successen van ESG 1, waar we trouwens in de laatste ronde nog tegen moeten, maar ze zijn dan waarschijnlijk al niet meer in te halen. Topscorers zijn hier tot nu toe Edwin Fabriek en Meine Wassenaar met elk 4 uit 5.

TAL 3 moest helaas zijn toch al wat vage kampioensaspiraties opgeven na een forse nederlaag tegen jeugdteam De Paardensprong uit Groningen. Roel Kreulen won en heeft nu 4 uit 4 terwijl Pelle Sassen met een remise zijn totaal op 4 uit 5 bracht. De overige zes spelers moesten ditmaal capituleren.

We mogen wel een beetje klagen, maar toch ook weer niet al te veel

Slecht nieuws voor TAL 2 en 3, die gelukkig een stootje kunnen hebben, maar zeker een opsteker voor TAL 1. Hoewel ons eerste team naar plaats 10 is gezakt, omdat wij 4-4 speelden terwijl de twee teams die onder ons stonden wel wonnen, moet dat gelijkspel toch als een goed resultaat beschouwd worden. Het werd behaald tegen ZSG 1, een van de sterkste teams van onze klasse. Het toont aan dat het potentieel er is en dat we zeker in de resterende wedstrijden nog de benodigde punten kunnen halen om ons in de 4e klasse te handhaven. In de volgende ronde krijgen we weliswaar koploper Hoogeveen 1 op bezoek, maar we hoeven eigenlijk nergens meer bang voor te zijn. We kunnen het weer!

TAL 2 ging onverwacht totaal kopje onder tegen Haren 1, dat voor het eerst 8 spelers op de been kon brengen. Gezien de ratings werd er onder de maat gescoord. We hebben de kopgroep verlaten en bevinden ons nu in de middenmoot. Volgende keer thuis tegen Schaakcombinatie Leeuwarden, dat ons net gepasseerd is op de ranglijst.

Ook TAL 3 leed zijn eerste nederlaag, tegen Groninger Combinatie 6. We staan nog wel aan kop, maar dat beeld is vertekend doordat drie van onze concurrenten een wedstrijd minder hebben gespeeld. Die moeten nog wel tegen elkaar, dus de kansen op het kampioenschap zijn nog niet verkeken. Hierna spelen we thuis tegen jeugdteam De Paardensprong. We moeten gewoon die laatste twee wedstrijden, beide thuis, winnen en dan maar zien of het geluk aan onze kant is….

TAL 1 haalt zijn eerste wedstrijdpunt, TAL 3 komt aan kop

TAL 1 heeft, héél voorzichtig, de weg omhoog gevonden. Eindelijk een wedstrijdpunt! Wel in volledige bezetting tegen een team dat gemiddeld 150 ratingpunten minder had. De theoretische verwachting van de uitslag was 5,5 – 2,5, maar het werd 4 – 4. Maar laten we vooral positief blijven: we zijn gestegen van plaats 9 naar plaats 8 en als we daar blijven zijn we gered… Het is wel zo dat de nummers 9 en 10 ook 1 wedstrijdpunt hebben en beide 1 bordpunt minder dan wij. De volgende wedstrijd is uit tegen het sterke ZSG 1, maar daar hebben we vorig jaar, ook uit, nipt van gewonnen. Het kan ons niet altijd tegenzitten, dus: werk aan de winkel op 16 december in Zwolle.

TAL 2 kwam ook niet verder dan een gelijkspel. Met 1 invaller werd 4 – 4 gespeeld tegen het op papier ongeveer even sterke Mid Fryslân. We blijven in de kopgroep. De twee belangrijkste concurrenten, ESG Emmen 1 en Schaakcombinatie Leeuwarden speelden tegen elkaar; titelfavoriet ESG won maar nipt. Beide teams treffen we thuis, dus dat is een voordeel. Eerst spelen we nog een uitwedstrijd tegen Haren.

Het beste nieuws kwam van TAL 3, dat medekoploper Assen 3 versloeg met 5,5 -2,5 en daardoor alleen aan kop kwam. Er zijn nog wel een paar concurrenten voor de kampioensplaats. Met name Groninger Combinatie 6, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. We gaan er de volgende ronde op bezoek. Als we niet verliezen blijven we aan kop. Ook ESG 2 is nog een concurrent; die treffen we in de laatste ronde thuis.

Wordt het nog wat met TAL 1?

Dat is de grote vraag. Met TAL 2 en 3 gaat het prima, maar ons eerste team heeft problemen met het inzetten van zijn sterkste spelers. Daarvan waren er deze ronde 4 afwezig door ziekte en andere zaken. En dat juist tegen een team, Groninger Combinatie 5, waar eindelijk punten tegen konden worden gehaald. De kleine hoop dat de invallers een goede bijdrage konden leveren werd helaas niet bewaarheid: ze scoorden samen een half puntje. Om dat door de 4 vaste spelers te compenseren met 4 punten was ook niet erg realistisch: ze kwamen niet verder dan 2,5 punt zodat er met 3 – 5 werd verloren. Pech, dat het juist tegen deze tegenstander moest gebeuren. Volgende ronde een thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Assen 2 en dan moet het toch echt beter. Komt allen, zou ik zeggen tegen de spelers van TAL 1.

Natuurlijk, als TAL 2 zijn zegereeks doorzet en kampioen wordt, mag TAL 1 best degraderen. Maar tegen concurrent ESG 1 wordt pas in de laatste ronde van klasse 5 gespeeld. En dan heeft TAL 1 nog één wedstrijd in het verschiet om het seizoen goed te maken. TAL 2 boekte een forse 6,5 – 1,5 winst tegen Staunton 3, opgezet als jeugdteam, maar toch grotendeels bevolkt door spelers van gevorderde leeftijd; enkele jeugdspelers zijn al verhuisd naar hun 2e team, zoals TAL 1 al heeft moeten ervaren. Het werden al snel 4 overwinningen en daarna een remise om de zege vast te leggen. Vervolgens nog twee overwinningen. We zijn een half bordpuntje ingelopen op ESG 1 en staan nu bijna samen op kop. Dat wordt nog spannend. Volgende ronde spelen we thuis tegen Mid Fryslân 1.

TAL 3 moest op reis naar Deventer, de favoriete bestemming van teamleider Ramon. Met enige moeite kreeg hij zijn 8 spelers bij elkaar. Toch werd er weer goed gescoord al werd het geen overwinning. Met 4 – 4 blijft het team aan kop samen met Assen 3. Wel heeft medekanshebber De Paardensprong een wedstrijd minder gespeeld. Ook hier dus spanning. Volgende ronde thuis tegen Assen 3. Dan komt er wat meer duidelijkheid.

Vorig seizoen hadden we één keer de drie teams samen thuis – dit seizoen maken we dat drie keer mee. 25 november is de eerste keer. Altijd een uitdaging om dat in goede banen te leiden, maar de vorige keer ging het perfect.

Vrijdag de dertiende

De eerste KNSB-bekerronde was, zoals altijd tot nu toe, ook de laatste. Tegen E. Lasker in Sint-Jacobiparochie haalden we met een sterk team toch niet meer dan een half puntje: Arjen Pragt speelde remise aan bord 4. Dick Stavast, Ferdi van Bavel en Peter de Korver moesten opgeven. Een voorproefje van wat Steenwijk 1 of Heerenveen 1 te wachten staat na promotie naar de Hoofdklasse FSB, al was dit wel tegen het kampioensteam. WES 1 heeft die beproeving vorig seizoen trouwens met succes doorstaan, dus het kan wel.

Ervaring versus jeugd

Voor het eerst dit seizoen waren onze teams alle drie actief, in respectievelijk Kampen, Leeuwarden en Apeldoorn. De gemiddelde leeftijden verschillen nogal: voor TAL 1 en 2 liggen die rond de 60 jaar terwijl TAL 3 flink wat Steenwijker jeugd telt waardoor we hier op circa 30 jaar uitkomen. Over het geheel van de drie teams scoorden de senioren 12,5 uit 19 en de junioren 1,5 uit 5.

TAL 1 moest het in Kampen opnemen tegen het team dat op papier het sterkst is, trouwens op de voet gevolgd door ZSG uit Zwolle dat we later nog ontmoeten. Het lukte net niet. Dick Stavast en Rick Kompaan compenseerden hun nederlaag in de vorige ronde door ditmaal te winnen en ook nu werden weer drie remises overeen gekomen, wat een totaal van 3,5 punt opleverde. Een resultaat dat overeenkomt met de ratingverhoudingen. De matchpunten zullen we elders moeten halen, maar dat moet lukken. Vooral als we zonder invallers kunnen spelen – dat waren er nu twee die beide verloren. Verrassend is dat onze tegenstander in de vorige ronde, Staunton 2, dat op papier bij de zwakkere broeders hoort, nu ruim aan kop staat na een monsterzege tegen Assen 2, vorig jaar nog 3e-klasser.

TAL 2 speelde in Leeuwarden tegen Philidor 3, dat een prettige tegenstander is voor TAL: twee jaar geleden verloren ze met 5,5 – 2,5 van TAL 2; vorig jaar met 4,5 -3,5 van TAL 3 en nu was het weer raak met een 6 – 2 nederlaag tegen TAL 2. We zagen vier van onze spelers winnen, waarvan een door niet opkomen van zijn tegenstander. De andere vier speelden remise. Ook hier twee invallers, maar die scoorden 1,5 punt. We staan op plaats 2 na titelfavoriet ESG 1.

Dan TAL 3, het team met de veelbelovende jeugd: vijf spelers met een geboortejaar dat met een 2 begint. Het bleek dat Apeldoorn 5 er daar zeven van had en nog een stuk jonger ook. Hun (senior) kopman was te sterk voor Xaveer maar ook hun jongetjes scoorden flink. In ons team won de ervaring het duidelijk van de jeugd: de drie senioren Roel, Ramon en Niek wonnen. Van de jeugd haalden alleen de broers Sassen 1,5 punt. Wel een overwinning dus met 4,5 – 3,5 maar die was toch iets kleiner dan verwacht. Niettemin een veelbelovende start! Ook hier staat ons team op plaats 2, net achter een ander jeugdteam De Paardensprong. Hieronder een van de foto’s die Niek heeft gemaakt.

Wat staat TAL 2 en TAL 3 te wachten?

De teams van klasse 5A zijn eindelijk allemaal bekend. De gedegradeerde teams ESG 1 en TAL 2 staan zoals verwacht bovenin, met een flinke voorsprong voor ESG 1. De nummer 1 promoveert; dit jaar degraderen de nummers 7 en 8. De klassering naar gemiddelde rating levert het volgende op:

 1. ESG 1                              1893
 2. TAL 2                              1758
 3. Mid Fryslân 1                1714
 4. Schaakcomb. Leeuw. 1  1670
 5. Haren 1                           1668
 6. Philidor 3                        1590
 7. Staunton 3                      1534
 8. SISSA 3                            1428

Goede resultaten van TAL 2 zitten er zeker in. De vraag is of ESG 1 een steekje zal laten vallen.

Ook TAL 3 zit in de kopgroep. Dat is in klasse 6A, waarin we ook twee andere degradanten zien: Assen 3 en ESG 2. Ook hier kan een erg goed resultaat verwacht worden.

 1. ESG 2                                 1585
 2. Assen 3                              1557
 3. TAL 3                                 1547
 4. Groninger Comb.  6        1522
 5. De Paardensprong 1       1422
 6. DSG Pallas 3                     1336
 7. Amevo Apeldoorn 5       1292

Het zal spannend worden! Er is 1 promotieplaats; in deze laagste klasse is er geen degradatie.