We gaan het nog een keertje overdoen

Onze teams gaan volgend speelseizoen vanuit dezelfde positie proberen dezelfde doelstellingen te verwezenlijken, want het seizoen 2019-2020 is helaas door de coronacrisis voortijdig tot een einde gekomen, zonder promoties of degradaties in onze klassen.

Intussen is er een lijst van topscorers gepubliceerd, waarin zowel Bas van der Zwaag als Ingrid Jansen figureren: https://www.schaakbond.nl/nieuws/new-chess-topscorers-knsb-competitie

Winst in Hardenberg voor T.A.L.1

Nu ook plaats 2 weer kans geeft op promotie is het voor TAL 1 zaak om niet te veel punten meer te morsen. Na de onverwachte nederlaag tegen Staunton 2 was de overwinning op Qonnected Hardenberg 2 dan ook zeer welkom.

Aan verschillende borden was al vrij snel enige tekening in de strijd gekomen, zoals bv. bij teamcaptain Klaas aan bord 6. In het stokoude Italiaanse vierpaardenspel met schijnoffer op e4 en tegenoffer op f7 ging zijn tegenstander Bernard van Lenthe met de zet 9. c3? in tegen alle gezonde openingsprincipes. Klaas dirigeerde zijn paard naar d3 en kon vervolgens rustig afwachten tot de witte stelling van pure ellende in elkaar zou storten.

Peter was aan bord 1 tegen Feline Waardenburg mooi uit de opening gekomen. Het werd nog mooier voor hem toen zijn tegenstandster met 10. ….Pbd7? de deur wagenwijd openzette voor de witte stukken: 11. e5 Pd5 12. e6 fxe6 13. Pg5 Pxc3 14. bxc3 Lxg2 15. Kxg2 Dc8 16. Pxe6 Db7+ 17. Kg2 Te8 18. Db3. Feline verdedigde zich nog taai, maar de winst voor wit kwam niet meer in gevaar.

Stef had aan bord 3 de opening niet sterk gespeeld. In deze stelling wint tegenstander Leo Klapwijk in ieder geval een pion na 15. …. Lxe2 16. Dxe2 Pxd4 Maar Stef had nog wat anders gezien, ipv 16. Dxe2 speelde hij de tussenzet Pxc6. Jammer genoeg klopte dat niet: 16. …. Lxa3 17. Dxe2 Ld6 18. Pe5 en nu heeft zwart iets veel sterkers dan pion-winst, nl een mataanval: 18. ….f6 19. Pg4 f5 20. Ph2 f4 21. Ld2 f3 . Daar kon Stef natuurlijk niet veel tegenover stellen en een paar zetten later was het punt voor Qonnected een feit. Inmiddels was de partij van Auke (zwart) tegen Lisanne Waardenburg aan bord 4 zonder veel opmerkelijke gebeurtenissen in remise geeindigd, zodat de tussenstand na 4 partijen 2½ – 1½ in ons voordeel was.

Wordt vervolgd

Terugdraaien promotie- en degradatieregeling zorgt voor zowel hoop als vrees

Ik moet dit berichtje veranderen vanwege een nieuwe ontwikkeling. Vorige keer meldde ik nog dat de promotiekansen voor TAL 1 vervlogen waren na de nederlaag tegen Staunton 2, mede omdat de promotieregels waren veranderd en de beste nummers 2 niet meer in aanmerking kwamen. Dat is nu teruggedraaid – terecht want je kunt niet de regels veranderen als de competitie al is begonnen. Sneu kan dat wel worden voor TAL 2, omdat er nu alsnog twee teams uit de 5e klasse degraderen. Er moet dus een gevecht op beide fronten worden gevoerd om onze gestelde doelen te bereiken: promotie van TAL 1 en handhaving van TAL 2.

TAL 1 verloor vorig jaar in Wolvega nog van QHardenberg 2, maar wist nu een 3 – 5 overwinning te boeken in Hardenberg. Het levert ons een derde plaats op in klasse 4A. In de volgende ronde ontvangen we de huidige nummer 2, Schaakwoude 2, en proberen dan een plaatsje te klimmen, en zo de kans op promotie er in te houden (zie boven).

TAL 2 ontving in Heerenveen het derde team van Philidor, een van de koplopers. Ons tweede team is erg goed in het verzamelen van bordpunten. Dit werd de derde 3,5 – 4,5 nederlaag…. We hebben nu evenveel bordpunten als de nummer 4 en 3,5 bordpunt meer dan nummer laatst, maar wat de wedstrijdpunten betreft is er nog steeds een degradatierisico, dat zelfs fors is toegenomen nu er toch twee teams degraderen (zie boven).

Wie scoren het best? In TAL 1 is dat Bas van der Zwaag met 5 uit 5, in TAL 2 springt Ingrid Jansen er uit met 3,5 uit 4 plus een reglementaire overwinning.

Tweemaal een koude douche

Konden we in de vorige ronde een dubbele overwinning melden, ditmaal werd het voor beide teams een nederlaag terwijl we opnieuw twee overwinningen hadden verwacht. Een behoorlijke teleurstelling dus.

TAL 1 moest thuis tegen Staunton 2, dat nog niet veel had laten zien. Het leek zelfs een 2-6 nederlaag te worden, maar een onverwachte overwinning in de late uurtjes van Ferdi van Bavel verzachtte het leed wat (3 -5 werd het). Niettemin kunnen we de promotie naar de 3e klasse wel vergeten. Concurrent Hoogeveen 1 won met grote cijfers en is nauwelijks meer in te halen. Bovendien zijn onlangs de promotieregels voor de 4e klasse veranderd: de beste nummers 2 komen niet meer in aanmerking; alleen de kampioen promoveert.

TAL 2 speelde uit in Assen tegen hun 3e team. Vorig jaar haalden we er een forse overwinning, maar het is een jeugdig team en dat wordt ieder jaar sterker. Dit keer kwamen we er niet aan te pas; het werd een 6 – 2 nederlaag. We mogen hopen dat we nog ergens een wedstrijdpunt kunnen pakken – zo niet zijn we afhankelijk van de prestaties van Haren & Oostermoer 2, dat wel minder bordpunten heeft, maar evenveel wedstrijdpunten.

Verzwakt ESG geen partij voor TAL

Onderstaand verslag, geschreven door Auke van Urk, is niet volledig, maar wordt toch in deze versie gepubliceerd, voordat er weer nieuws komt over de volgende ronde.

Voor de neutrale toeschouwer – gesteld dat die op deze natte en winderige zaterdagmiddag om onduidelijke redenen in het Dorpshuis van Onna tercht zou komen – was er weinig te genieten. De meeste partijen verliepen volgens een vast stramien: opening – slordigheid, foutje of blunder van een Emmenaar – afstraffing daarvan door TAL-speler. Omdat ESG maar 7 spelers op kon trommelen begon TAL met een 1 – 0 voorsprong. Het werd al vrij snel 2 – 0 doordat Bastiaan van Os tegen Peter aan bord 4 een pionnetje verspeelde en even later een vol stuk

In deze stelling speelde de ESG-speler 12. …. c4. Daar is niets mis mee, maar dan had hij na 13. bxc4 wel dxc4 moeten spelen. Na 13. … Txc4? volgde namelijk 14. Pxd5 . En na 14. …. Txc1 15. Pxe7+ Dxe7 16. Txc1 stond wit een kerngezonde pion voor. En toen speelde hij ook nog 16. ….De6? 17. Pg5 Dxa2 18. La3 Tc8? ( na 18. …. Lxg2 19. Lxf8 had hij met een kwaliteit minder nog iets kunnen proberen met zijn damevleugelpionnen ) 19. Lxb7 en zwart gaf het op.

Aan bord 8 stond Bas tegen Sergei Saskiryan na 16 zetten nog volkomen gelijk toen de zwartspeler een veel te riskante aanval op de witte koning inzette met 16. …. Lf4 17. g3 Dg5? Deze penning kon met 18. Dg2 eenvoudig opgeheven worden en dat kostte zwart een stuk want op 18. …. Ld2 volgt 19. h4. Zwart probeerde nog 18. …. Te6 , maar na 19. gxf4 Dxg2 20. Kxg2 Tg6+ 21. Kf3 Lg4+ 22. Ke3 stond Bas en een stuk voor en hij won dan ook zonder problemen.

Gevaarlijker was de penning aan bord 7, waar Henk speelde tegen Arjen Meijeringh. De Emmenaar had er verstandig aan gedaan hier bv. 19. Dd2 te spelen . Na 19. Te2? pakte Henk zijn kans met 19. …e5! Nu dreigt er opeens van alles, het minst onaangename voor wit is pionverlies na 20. h3 , maar hij probeerde 20. dxe5 Pxe5 21. Td2? En hier had hij nog in kwaliteitsverlies kunnen berusten met 21. Pd4. Nu raakte hij na 21. …. Pxf3 22. Lxf3 Lxf3 23. Dxf3 Txc3 een vol stuk kwijt, waarna Henk de partij verder probleemloos uitschoof. Dat was dus 4 – 0 voor TAL.

Nu ik het er toch over heb, aan bord 6 was Tjeerd aan het eind van een gelijkopgaande partij behoorlijk in de penningen gekomen. Hij probeerde hier nog 38. Df4 Kg7 en nu had hij het best 39. Kf2 of Ke1 kunnen spelen. Dan komt hij na 39. …. e5 wel weer in een andere penning,nl. op de d-lijn terecht, die hem een pion kost. Hij speelde weer 39. De3 , waarop tegenstander Almar Gerbens 39. …. Txd4 had kunnen spelen, waarna het helemaal uit is: 40. f4 f6 41. g3 ( Dxe6 Te8) e5 42. fxe5 fxe5 en tegen e4 valt niets te verzinnen. Maar de ESG-er zag het niet en speelde 39. …. Tc8 40. Kf2 Tc2+ 41. T1d2 Dc6 42. Txc2 Dxc2+ 43. De2 remise. En dus winst voor TAL , want het stond nu 4½ – ½.

Dit zijn twee stellingen uit de partij van Klaas (zw) tegen Ton Selten. In de stelling links offerde wit met 16. d4 een pion, die Klaas met 16. ….dxc4 dankbaar accepteerde. Misschien dacht Selten dat hij die pion wel weer terug kon winnen, maar zijn misrekening blijkt uit de positie rechts, Die pion op c4 staat er nog steeds en hij staat nu bovendien klaar om door te lopen. Een paar zetten later gaf wit dan ook op.

Dubbele overwinning

Beide bezoekende teams, ESG Emmen en Haren/Oostermoer 2 verschenen met 7 spelers, zodat we aan beide kanten van de speelzaal met een 1 – 0 voorsprong begonnen. TAL 1 bouwde dit al tamelijk snel uit tot 4 – 0, waarna de einduitslag op 7 – 1 uitkwam. Vorig jaar wonnen we met 4,5 -3,5 van ESG, dus we zijn behoorlijk goed bezig! We staan nog maar 1 bordpunt achter koploper Hoogeveen. Dat kan belangrijk zijn als we ze in de slotronde treffen en van ze winnen – vooropgesteld dat beide ploegen alle andere wedstrijden ook winnen – maar er kan nog veel gebeuren tot we zover zijn.

TAL 2 kwam met enige moeite op 3,5 – 2,5 waarna Lieuwe zijn verloren positie toch nog in een plusremise wist om te toveren en Rick met een toren meer, maar een lastig groepje vijandelijke pionnen tegenover zich, de winst kon zeker stellen. Een belangrijke 5 -3 overwinning die de kans op handhaving flink vooruit helpt. Nu nog in de volgende ronde winnen van Assen 3, net als vorig jaar, en het verblijf in de 5e klasse kan worden geprolongeerd.

Voor foto’s en een verslag van Jan van Os (ESG) klik hier. Ook Haren heeft een humoristisch verslag op de website staan.

De weg omhoog is ingezet!

De tegenstander van TAL 1 in de derde ronde, Sissa 2, was vorig jaar met overmacht vanuit de 5e klasse gepromoveerd en had al 3 wedstrijdpunten verzameld, 1 meer dan wij. Niet te onderschatten dus, hoewel op papier wel wat zwakker.

Schrijver dezes was vroeg klaar, maar had wel veel tijd geïnvesteerd in het afslaan van een aanval van Dionne Wigboldus op zijn koningsstelling. Die bleek trouwens niet al te gevaarlijk, dus had ik door moeten spelen in plaats van remise te maken door herhaling van zetten. Als tegenprestatie dit verslag.

Aan de meeste andere borden leek alles voorspoedig te verlopen. Bijvoorbeeld aan bord 5 waar Klaas het opnam tegen Writser Cleveringa. Die leverde een stuk in, waarschijnlijk met het idee dat even later weer terug te winnen, wat echter niet het geval was. De diagonaal a2 -g8 speelde een dominante rol en was een lust voor het oog van de TAL-toeschouwers. Het vervolg was niet al te moeilijk.

Stef was langzamerhand in een wat moeilijke positie beland tegen Sjoerd Rookus. Met Ta6 had hij zich nog redelijk goed kunnen verdedigen, maar hij speelde 21. …. g5 en kwam er na 22. Taf1 De8 23. fxg5 Txf2 24. Dxf2 Tb8 25. Df6 niet meer bovenop. Uiteindelijk bleek de opstoot g5 – g6 dodelijk. Het zou onze enige verliespartij worden maar dat wisten we toen natuurlijk nog niet. Het stond weer gelijk, maar niet voor lang.

Bas speelde tegen  Wouter Manenschijn een sterk wisselende partij. Nadat hij een klein voordeeltje vanuit de opening had opgebouwd had hij op zet 18 met een lange-termijn kwaliteitsoffer een ijzersterke positie kunnen krijgen met als compensatie 2 pionnen en het loperpaar. Voor het bord is zoiets natuurlijk erg moeilijk uit te rekenen. In plaats daarvan kreeg wit een winnende aanval op de koningsstelling. In de diagramstelling kon wit het afmaken met 24. gxf7 Dxc4 25. Dg3+ en dan of Kh7 26. Ph4 of Kh8 26.Pg5. Maar wit dacht alleen aan het redden van zijn loper en na 24. Lxd5 Dxg4 was de stand weer volledig in evenwicht.

In het eindspel pakte wit het niet al te goed aan. In plaats van de pion terug te winnen kwam hij in de volgende diagramstelling terecht en sloeg pion a6, waarna Bas met 29. …. g5 30. Pf3 Pxf3 31. Txf3 een winnende aanval op de koningsstelling kreeg waarbij uiteindelijk 3 witte pionnen sneuvelden. Met 4 pionnen tegen 1 in het resulterende toreneindspel gaf wit op.

Als ik mij de volgorde goed herinner was de volgende overwinning voor Meine, die tegen Roland Kroezen langzamerhand een steeds betere stelling opbouwde, maar op de 28e zet verzuimde toe te slaan. Even geleidelijk als het werd opgebouwd verdween zijn voordeel weer, totdat, in een stelling met ongelijke lopers en elk een paard, wit zijn paard ruilde tegen zwarts loper. Het eindspel was daarna met een pion meer opeens totaal gewonnen voor zwart, die toen nog wel een manier moest vinden om die winst te realiseren. Meine offerde zijn extra  pion op b2 (zie diagram), om daarna ongestoord met zijn koning de witte koningsvleugel binnen te kunnen wandelen en zo wits pionnen aldaar te oogsten. Let op de arme witte loper die volledig wordt ingeperkt door zwarts paard. Wit gaf in deze stelling op.

Wouter nam het op tegen Daniel Meijer en bereikte de goede stelling van het diagram. Zwart had de kwaliteit terug moeten nemen en vervolgens de pion b5 weg moeten ruilen, om er dan het beste van te hopen. Wit blijft dan wel beter staan. In plaats daarvan speelde hij 27. …. Dg4 waarna 28. bxa6 volgde met daarna Ta8 29. b4. Het handenbindertje op de damevleugel gaf wit vrij spel aan de andere kant van het bord, zodat zwart langzamerhand werd opgerold.

De partij van Tjeerd tegen de Poolse dame Aneta Sokolowska was een spektakelstuk, goed voor 3 diagrammen. Wit had geen goed veld voor het paard op f3, maar exf3 ging niet vanwege Dxg6+.  Ze zag misschien niet dat ze na 19. dxe5  Lf5 20. Txd6 exf3 21. Txd7 Lxc2 22. e6 Lxf2+ 23. Kxf2 fxg2 24.Kxg2 haar goede stelling behield. In plaats daarvan speelde ze het speculatieve stukoffer 19. Pxg5 hxg5 20. Lxe4 Lf5 21.dxe5 met een voordeeltje voor zwart als die daarna 21. …. d5 had gespeeld. Na het gespeelde 21. ….  Tae8 ging het een aantal zetten gelijk op tot zwart zijn kansen overschatte met

25. …. Txf2 en dat lijkt fantastisch. Maar met Lxf2 was hij er goed uitgekomen in een gelijke stand, terwijl nu wit het geniepige zetje 26. c5 kon doen, waarna de zwarte loper niet meer mee deed terwijl na het verlaten van de 8e lijn de pion op d6 richting promotie ging. Er volgde 26. ….Txb2 27. d7 Td2 28. Te8+ Kf7 29. d8(D) Txd8 30. Txd8, waarna de loper op a7 werd opgehaald. Tjeerd ging in een verloren stelling manmoedig verder en probeerde remisekansen te scheppen met koning, paard en pion op de c- en d-lijn, wat in de volgende stelling resulteerde.

Ik weet niet wat er door de witspeelster heen ging toen ze Txd3 speelde (Poolse spoken?). De engine geeft meer dan +6 aan. Nu werd dat tot 0.00 teruggebracht. Want wat uiteindelijk overblijft is een wederzijdse vrijpion die ook wederzijds gestopt kan worden. Een gelukkig half puntje voor ons dus!

Met een stand 2-5 was het nu afwachten op het laatste winstpunt dat Ferdi op bord 1 bezig was te scoren tegen Kenneth Muller. Eerst was hij in behoorlijk in de moeilijkheden geraakt na 26. g3 Te1+ 27. Txe1 Txe1 28. Kg2 waarna zwart zijn dame via d6 of e8 en dan e6 op h3 kon richten met matdreiging. Het zou wit materiaal kosten om aan het mat te ontkomen. In plaats daarvan speelde zwart 28. …. g4 waarna Ferdi met 29. Lxd5 opeens op zijn beurt gewonnen stond en het voordeel uiteindelijk zonder veel problemen tot winst kon voeren. Met deze 2 – 6 overwinning liggen we helemaal op koers naar het kampioenschap!

Goede prestaties in de 3e/2e ronde

Het streven van TAL 1 is kampioen worden. Dat doel is weer wat dichterbij gekomen met een forse 6 – 2 overwinning op Sissa 2 (dat vorig jaar nog met 7,5 – 0,5 van TAL 2 won en dit seizoen O&O Kampen versloeg). We staan nu op de tweede plaats en proberen vandaar de sprong naar de eerste plaats te maken. Een verslag volgt. Over 3 weken ontvangen we ESG – Emmen, waar we vorig jaar nipt van wonnen.

Ook voor TAL 2 kunnen we van een goede prestatie spreken, al staat die in een wat ander daglicht. Hier gaat het niet om promotie maar om het vermijden van degradatie. Het opnieuw behalen van 3,5 bordpunt, in het verre Hengelo, is een steun in de rug als er tenminste ook nog wat wedstrijdpunten behaald worden, bijvoorbeeld tegen de twee volgende tegenstanders Haren & Oostermoer 2 en Assen 3.

Weer een gelijkspel

In onze eerste thuiswedstrijd waren we op volle oorlogssterkte, maar dat gold voor tegenstander O&O uit Kampen ook. Qua gemiddelde rating ontliepen we elkaar niet veel, maar aan de topborden was het overwicht van O&O aanzienlijk. De eerste drie partijen waren miniaturen, elk in zo’n 20 zetten beslist.

Zo stond het in de partij van Bas (met wit) na wits 16e zet. Na 16. …. Lb7 had het ongeveer gelijk gestaan, maar tegenstander Seine Hakkers speelde met verwaarlozing van zijn ontwikkeling 16. …. a5?, waarop Bas prompt reageerde met 17. f5 Met 17. …. Kh8? maakte zwart het nu alleen nog maar erger voor zichzelf : 18. fxe6 Txf1? 19. Txf1 dxe6? en of Bas nu nog 20. Dxc6 speelde of dat zwart zelf zag dat dat er aan zat te komen en dus opgaf weet ik niet, uit het notatiebiljet viel dat in ieder geval niet op te maken.

Aan bord 5 had O&O-speler Ton van Zaalen Wouter een Morra-gambiet voorgeschoteld. Gezien de stelling na zet 18 wist Wouter er wel raad mee, zeker toen wit zich 19. Tc1? dacht te kunnen permitteren. Wouter sloeg onmiddelijk toe met 19. …. Dxc1†! 20. Lxc1 Txc1† 21. Pe1 Lc5 22. axb4?? Txe1± Ook na het betere 22. Dxc5 Txc5 23. axb4 Tc1 was het trouwens wel uit geweest.

Aan bord 3 had Ferdi (zwart) weer eens zijn eigen weg gekozen in de opening, deze keer vooral ten gunste van tegenstander Ronald Ekkel, zoals de stelling na 15. Dc4 laat zien. Het kleinste kwaad was nu 15. …. 0-0-0 geweest. Dat kost een pion na 16. Lxf6 Pxf6 17. De6† Pd7 18. Dxg6, maar wat er nu gebeurde was vele malen erger : 15. …. Le7 16. Pb5 Db8 17. Pxd6 † Lxd6 18. De6 † Le7 19. Txd7 Pxd7 20. Dxe7 ±

Peter beleefde weinig genoegen aan zijn eerste optreden in T.A.L. Hij was tegen William Cornelissen een pionnetje kwijt-geraakt en wilde dat zo snel mogelijk rechtzetten : 23. …. Tb6 24. Dc3 Lf6?? Lijkt een heel logische zet maar na 25. Dc5 was de aanval op de twee ongedekte torens hem iets te machtig. Hij spartelde met 25. …. Le7 nog even tegen, maar waarschijnlijk zonder veel illusies. Dat betekende een tussenstand van 2 – 2

Auke was aan bord 4 mooi uit de opening gekomen. Als hij hier bv. 12. Pxe5 dxe5 13. Lh6 had gespeeld, had hij het zijn tegenstander Muharem Mujkanovic knap lastig kunnen maken. Maar hij speelde 12. Pd4? en na 12. …. 0-0 13. Lf4 Lf6 was er niet veel voordeel meer over.

Ook Klaas aan bord 7 had in de opening geen reden tot klagen. Tegenstander Berd Ekkelboom stelde zich met 1. e4 e5 2. d3 Pf6 3. Le2 Le5 4. h3 Lc5 bescheiden op en getuige de stelling na wits 15. Kf1 had Klaas daar optimaal van geprofiteerd. Het sterkst was nu 15. …. Lf5. Maar Klaas speelde 15. …. 0-0 en na 16 . Pc4 Db5 17. a4 kreeg wit geleidelijk aan wat tegenspel.

Dit is de eindstand aan bord 4, Auke moest daar een slechter staand eindspel remise houden, wat met enige medewerking van de tegenstander lukte. In de diagramstelling komt zwart niet verder, als hij met de koning naar de a-pion wandelt krijgt hij vanaf de 8e rij schaakjes te verduren .

Het diagram hiernaast bewijst dat ook Klaas zijn openingsvoordeel niet heeft kunnen verzilveren, in deze stand werd remise overeengekomen, maar het is eerder wit die beter staat.

Aan bord 8 kreeg Henk de Aljechin-opening te bestrijden. Dat was enige jaren geleden nog zijn vaste repertoire met zwart en in die tijd zou hij vast tevreden zijn geweest met de stelling. Maar nu had hij dus wit en moest hij de zwakten in zijn stelling zien te repareren. Dat lukte aardig en na 31 zetten stond het zo:

Het beste voor wit is nu 32. Ka3, maar Henk speelde 32. c4. O&O- speler Rene de Wilde koos voor 32. ….b4 . Er volgde 33. Kc2 e5 34. Kd2 Kg7 35. Ke3 h6 36. Lf5 h5? (deze pion had beter op een zwart veld kunnen blijven) 37. h4 Kf8? (hij had naar f7 gemoeten) 38. Lg6 Le8? 39. Lf5? (het pionneneindspel na 39. Lxe8 Kxe8 40. Ke4 Kf7 41. Kf5 Ke7 42. g4 hxg4 43. Kxg4 is gewonnen voor wit omdat zijn koning wel de zwarte pionnen tegen kan houden , maar de zwarte koning machteloos is tegen de witte c- en h-pion) 39. …. Ke7 40. Le4 Ke6 41. Ld5† Kf5? (dat is nu net de enige zet die zwart niet mag doen, na de andere koningszetten staat het volstrekt gelijk) 42. c5 en nu kan de zwarte koning niet meer op tijd terug. Er volgde nog 42. ….Kg4 43. Kf2 f5 44. c6 Lxc6 45. Lxc6 f4 en met het oog op Ld7 ± gaf zwart op. Stand 4 – 3 voor T.A.L. en alleen de partij van Stef tegen Hans Spoelstra nog aan de gang.

Stef zat opgescheept met een slechte loper en deze stelling bood hem de laatste kans om dat stuk iets actiever te maken, nl 31. Tf6 Dc8 32. e6! Na 32. ….fxe6 heeft wit nl 33. Txe6 Pf5 (Er dreigde mat op g7) 34. De5 met gelijke stand. Helaas miste hij deze mogelijkheid, en na 31. Df3 Pc6 32. Df4 Te8 33. h3 h6 34. h4 Dd5 35. Df5? Pxd4 36. cxd4 Dxd4† verloor hij de ene pion na de andere en daarmee tenslotte dus ook de partij.

De eindstand werd dus 4 – 4 en we kunnen de conclusie trekken dat er meer in had gezeten voor ons. Maar ja, dan hadden we misschien wel de beschikking moeten hebben over een engine zoals Stockfish 8.0 in plaats van ons eigen beperkte denkvermogen.

Goede tot redelijke resultaten

TAL 1 trof in de tweede ronde het ongeveer even sterke O&O-Kampen. Een blik op de ratingverdeling suggereerde al dat de topborden het moeilijk zouden krijgen en dat de punten onderin moesten worden verzameld. Dat werd bewaarheid: de uitslag werd 4 – 4 waarbij we 3,5 punt aan de onderste 4 borden konden bijtekenen. Het is een uitslag waarmee we verder kunnen op weg naar promotie. Grote concurrent voor de eerste plaats is Hoogeveen, maar ook een goede tweede plaats geeft recht op promotie. We hebben het nog geheel in eigen hand. In de volgende ronde gaan we op bezoek bij SISSA 2 in Groningen.

TAL 2 (dat zijn eerste ronde speelde) kreeg Sneek 2 op bezoek, dat uit de 4e klasse was gedegradeerd en tot de sterkste teams gerekend kan worden. Althans op papier… Ondanks gemiddeld zo’n 100 ratingpunten minder kwamen we opvallend goed uit de strijd met een minimale nederlaag van 3,5 – 4,5. Dat geeft moed! De volgende wedstrijd is in Hengelo tegen HSC-Stork.