We spelen 6 wedstrijden (als we tenminste mogen…) maar dat duurt waarschijnlijk nog wel even

Het definitieve speelprogramma van onze teams is gepubliceerd. Beide teams spelen in een schema van 8 en zijn één keer vrij. Ronde 1 is al verplaatst naar wat in een normaal jaar ronde 8 had moeten zijn. We zullen moeten afwachten of de rondes 2 en 3 wel voor de kerst gespeeld kunnen worden.

TAL 1 staat qua gemiddelde rating na Hoogeveen 1 op de tweede plaats. We zullen het dus waarschijnlijk goed gaan doen, maar kampioen worden en promoveren naar de 3e klasse wordt een echte uitdaging.

TAL 2, één klasse lager, zal een middenmoter worden als we de ratinggemiddelden mogen geloven. Degradatiegevaar, zoals vorig jaar, zal ons nu hopelijk bespaard blijven.

Bekerwedstrijd (was 20 oktober) is uitgesteld!

Nog voor het begin van de achttallencompetitie, die op zaterdag 31 oktober had moeten starten, zouden we al onze eerste bekerwedstrijd spelen in Hoogeveen. In het vorige, afgebroken, seizoen was Hoogeveen de favoriet voor het kampioenschap in klasse 4A en hoopten wij op een tweede plaats. We hadden ze afgelopen 16 mei in Onna moeten ontvangen voor de beslissende wedstrijd om het kampioenschap, maar we komen ze nu dus toch nog spoedig tegen, zij het in de vorm van viertallen. En later trouwens opnieuw als achttallen in klasse 4A, dat dan wellicht alsnog om het kampioenschap zal gaan.

Mochten we de bekerwedstrijd winnen van Hoogeveen dan wacht ons in ronde 2 Schaakwoude (thuis).

Het wordt een bijzonder seizoen

Een speeljaar waarin we volgens het corona-protocol zullen spelen. We zien nog wel of onze klassen volledig gevuld zullen worden. Verscheidene teams, ook enkele noordelijke, hebben zich namelijk voor een jaar teruggetrokken (met klassebehoud) dus het kan zijn dat er wat speeldata uitvallen.

We wilden vol goede moed 3 teams in de strijd brengen, maar zijn daar op de valreep toch op teruggekomen. Het aantal spelers was juist voldoende, maar je kunt er in deze onzekere tijden beter wat meer hebben. Bovendien bleek dat er in onze regio geen andere 6e-klassers meer waren. Dat zou voor een 3e team betekenen of ver reizen of in de 5e klasse spelen die voor dat team toch wat te sterk is.

We spelen opnieuw in de klassen 4 en 5 en hebben ook weer een bekerteam ingeschreven.

We gaan het nog een keertje overdoen

Onze teams gaan volgend speelseizoen vanuit dezelfde positie proberen dezelfde doelstellingen te verwezenlijken, want het seizoen 2019-2020 is helaas door de coronacrisis voortijdig tot een einde gekomen, zonder promoties of degradaties in onze klassen.

Intussen is er een lijst van topscorers gepubliceerd, waarin zowel Bas van der Zwaag als Ingrid Jansen figureren: https://www.schaakbond.nl/nieuws/new-chess-topscorers-knsb-competitie

Winst in Hardenberg voor T.A.L.1

Nu ook plaats 2 weer kans geeft op promotie is het voor TAL 1 zaak om niet te veel punten meer te morsen. Na de onverwachte nederlaag tegen Staunton 2 was de overwinning op Qonnected Hardenberg 2 dan ook zeer welkom.

Aan verschillende borden was al vrij snel enige tekening in de strijd gekomen, zoals bv. bij teamcaptain Klaas aan bord 6. In het stokoude Italiaanse vierpaardenspel met schijnoffer op e4 en tegenoffer op f7 ging zijn tegenstander Bernard van Lenthe met de zet 9. c3? in tegen alle gezonde openingsprincipes. Klaas dirigeerde zijn paard naar d3 en kon vervolgens rustig afwachten tot de witte stelling van pure ellende in elkaar zou storten.

Peter was aan bord 1 tegen Feline Waardenburg mooi uit de opening gekomen. Het werd nog mooier voor hem toen zijn tegenstandster met 10. ….Pbd7? de deur wagenwijd openzette voor de witte stukken: 11. e5 Pd5 12. e6 fxe6 13. Pg5 Pxc3 14. bxc3 Lxg2 15. Kxg2 Dc8 16. Pxe6 Db7+ 17. Kg2 Te8 18. Db3. Feline verdedigde zich nog taai, maar de winst voor wit kwam niet meer in gevaar.

Stef had aan bord 3 de opening niet sterk gespeeld. In deze stelling wint tegenstander Leo Klapwijk in ieder geval een pion na 15. …. Lxe2 16. Dxe2 Pxd4 Maar Stef had nog wat anders gezien, ipv 16. Dxe2 speelde hij de tussenzet Pxc6. Jammer genoeg klopte dat niet: 16. …. Lxa3 17. Dxe2 Ld6 18. Pe5 en nu heeft zwart iets veel sterkers dan pion-winst, nl een mataanval: 18. ….f6 19. Pg4 f5 20. Ph2 f4 21. Ld2 f3 . Daar kon Stef natuurlijk niet veel tegenover stellen en een paar zetten later was het punt voor Qonnected een feit. Inmiddels was de partij van Auke (zwart) tegen Lisanne Waardenburg aan bord 4 zonder veel opmerkelijke gebeurtenissen in remise geeindigd, zodat de tussenstand na 4 partijen 2½ – 1½ in ons voordeel was.

Wordt vervolgd

Terugdraaien promotie- en degradatieregeling zorgt voor zowel hoop als vrees

Ik moet dit berichtje veranderen vanwege een nieuwe ontwikkeling. Vorige keer meldde ik nog dat de promotiekansen voor TAL 1 vervlogen waren na de nederlaag tegen Staunton 2, mede omdat de promotieregels waren veranderd en de beste nummers 2 niet meer in aanmerking kwamen. Dat is nu teruggedraaid – terecht want je kunt niet de regels veranderen als de competitie al is begonnen. Sneu kan dat wel worden voor TAL 2, omdat er nu alsnog twee teams uit de 5e klasse degraderen. Er moet dus een gevecht op beide fronten worden gevoerd om onze gestelde doelen te bereiken: promotie van TAL 1 en handhaving van TAL 2.

TAL 1 verloor vorig jaar in Wolvega nog van QHardenberg 2, maar wist nu een 3 – 5 overwinning te boeken in Hardenberg. Het levert ons een derde plaats op in klasse 4A. In de volgende ronde ontvangen we de huidige nummer 2, Schaakwoude 2, en proberen dan een plaatsje te klimmen, en zo de kans op promotie er in te houden (zie boven).

TAL 2 ontving in Heerenveen het derde team van Philidor, een van de koplopers. Ons tweede team is erg goed in het verzamelen van bordpunten. Dit werd de derde 3,5 – 4,5 nederlaag…. We hebben nu evenveel bordpunten als de nummer 4 en 3,5 bordpunt meer dan nummer laatst, maar wat de wedstrijdpunten betreft is er nog steeds een degradatierisico, dat zelfs fors is toegenomen nu er toch twee teams degraderen (zie boven).

Wie scoren het best? In TAL 1 is dat Bas van der Zwaag met 5 uit 5, in TAL 2 springt Ingrid Jansen er uit met 3,5 uit 4 plus een reglementaire overwinning.

Tweemaal een koude douche

Konden we in de vorige ronde een dubbele overwinning melden, ditmaal werd het voor beide teams een nederlaag terwijl we opnieuw twee overwinningen hadden verwacht. Een behoorlijke teleurstelling dus.

TAL 1 moest thuis tegen Staunton 2, dat nog niet veel had laten zien. Het leek zelfs een 2-6 nederlaag te worden, maar een onverwachte overwinning in de late uurtjes van Ferdi van Bavel verzachtte het leed wat (3 -5 werd het). Niettemin kunnen we de promotie naar de 3e klasse wel vergeten. Concurrent Hoogeveen 1 won met grote cijfers en is nauwelijks meer in te halen. Bovendien zijn onlangs de promotieregels voor de 4e klasse veranderd: de beste nummers 2 komen niet meer in aanmerking; alleen de kampioen promoveert.

TAL 2 speelde uit in Assen tegen hun 3e team. Vorig jaar haalden we er een forse overwinning, maar het is een jeugdig team en dat wordt ieder jaar sterker. Dit keer kwamen we er niet aan te pas; het werd een 6 – 2 nederlaag. We mogen hopen dat we nog ergens een wedstrijdpunt kunnen pakken – zo niet zijn we afhankelijk van de prestaties van Haren & Oostermoer 2, dat wel minder bordpunten heeft, maar evenveel wedstrijdpunten.

Verzwakt ESG geen partij voor TAL

Onderstaand verslag, geschreven door Auke van Urk, is niet volledig, maar wordt toch in deze versie gepubliceerd, voordat er weer nieuws komt over de volgende ronde.

Voor de neutrale toeschouwer – gesteld dat die op deze natte en winderige zaterdagmiddag om onduidelijke redenen in het Dorpshuis van Onna tercht zou komen – was er weinig te genieten. De meeste partijen verliepen volgens een vast stramien: opening – slordigheid, foutje of blunder van een Emmenaar – afstraffing daarvan door TAL-speler. Omdat ESG maar 7 spelers op kon trommelen begon TAL met een 1 – 0 voorsprong. Het werd al vrij snel 2 – 0 doordat Bastiaan van Os tegen Peter aan bord 4 een pionnetje verspeelde en even later een vol stuk

In deze stelling speelde de ESG-speler 12. …. c4. Daar is niets mis mee, maar dan had hij na 13. bxc4 wel dxc4 moeten spelen. Na 13. … Txc4? volgde namelijk 14. Pxd5 . En na 14. …. Txc1 15. Pxe7+ Dxe7 16. Txc1 stond wit een kerngezonde pion voor. En toen speelde hij ook nog 16. ….De6? 17. Pg5 Dxa2 18. La3 Tc8? ( na 18. …. Lxg2 19. Lxf8 had hij met een kwaliteit minder nog iets kunnen proberen met zijn damevleugelpionnen ) 19. Lxb7 en zwart gaf het op.

Aan bord 8 stond Bas tegen Sergei Saskiryan na 16 zetten nog volkomen gelijk toen de zwartspeler een veel te riskante aanval op de witte koning inzette met 16. …. Lf4 17. g3 Dg5? Deze penning kon met 18. Dg2 eenvoudig opgeheven worden en dat kostte zwart een stuk want op 18. …. Ld2 volgt 19. h4. Zwart probeerde nog 18. …. Te6 , maar na 19. gxf4 Dxg2 20. Kxg2 Tg6+ 21. Kf3 Lg4+ 22. Ke3 stond Bas en een stuk voor en hij won dan ook zonder problemen.

Gevaarlijker was de penning aan bord 7, waar Henk speelde tegen Arjen Meijeringh. De Emmenaar had er verstandig aan gedaan hier bv. 19. Dd2 te spelen . Na 19. Te2? pakte Henk zijn kans met 19. …e5! Nu dreigt er opeens van alles, het minst onaangename voor wit is pionverlies na 20. h3 , maar hij probeerde 20. dxe5 Pxe5 21. Td2? En hier had hij nog in kwaliteitsverlies kunnen berusten met 21. Pd4. Nu raakte hij na 21. …. Pxf3 22. Lxf3 Lxf3 23. Dxf3 Txc3 een vol stuk kwijt, waarna Henk de partij verder probleemloos uitschoof. Dat was dus 4 – 0 voor TAL.

Nu ik het er toch over heb, aan bord 6 was Tjeerd aan het eind van een gelijkopgaande partij behoorlijk in de penningen gekomen. Hij probeerde hier nog 38. Df4 Kg7 en nu had hij het best 39. Kf2 of Ke1 kunnen spelen. Dan komt hij na 39. …. e5 wel weer in een andere penning,nl. op de d-lijn terecht, die hem een pion kost. Hij speelde weer 39. De3 , waarop tegenstander Almar Gerbens 39. …. Txd4 had kunnen spelen, waarna het helemaal uit is: 40. f4 f6 41. g3 ( Dxe6 Te8) e5 42. fxe5 fxe5 en tegen e4 valt niets te verzinnen. Maar de ESG-er zag het niet en speelde 39. …. Tc8 40. Kf2 Tc2+ 41. T1d2 Dc6 42. Txc2 Dxc2+ 43. De2 remise. En dus winst voor TAL , want het stond nu 4½ – ½.

Dit zijn twee stellingen uit de partij van Klaas (zw) tegen Ton Selten. In de stelling links offerde wit met 16. d4 een pion, die Klaas met 16. ….dxc4 dankbaar accepteerde. Misschien dacht Selten dat hij die pion wel weer terug kon winnen, maar zijn misrekening blijkt uit de positie rechts, Die pion op c4 staat er nog steeds en hij staat nu bovendien klaar om door te lopen. Een paar zetten later gaf wit dan ook op.

Dubbele overwinning

Beide bezoekende teams, ESG Emmen en Haren/Oostermoer 2 verschenen met 7 spelers, zodat we aan beide kanten van de speelzaal met een 1 – 0 voorsprong begonnen. TAL 1 bouwde dit al tamelijk snel uit tot 4 – 0, waarna de einduitslag op 7 – 1 uitkwam. Vorig jaar wonnen we met 4,5 -3,5 van ESG, dus we zijn behoorlijk goed bezig! We staan nog maar 1 bordpunt achter koploper Hoogeveen. Dat kan belangrijk zijn als we ze in de slotronde treffen en van ze winnen – vooropgesteld dat beide ploegen alle andere wedstrijden ook winnen – maar er kan nog veel gebeuren tot we zover zijn.

TAL 2 kwam met enige moeite op 3,5 – 2,5 waarna Lieuwe zijn verloren positie toch nog in een plusremise wist om te toveren en Rick met een toren meer, maar een lastig groepje vijandelijke pionnen tegenover zich, de winst kon zeker stellen. Een belangrijke 5 -3 overwinning die de kans op handhaving flink vooruit helpt. Nu nog in de volgende ronde winnen van Assen 3, net als vorig jaar, en het verblijf in de 5e klasse kan worden geprolongeerd.

Voor foto’s en een verslag van Jan van Os (ESG) klik hier. Ook Haren heeft een humoristisch verslag op de website staan.

De weg omhoog is ingezet!

De tegenstander van TAL 1 in de derde ronde, Sissa 2, was vorig jaar met overmacht vanuit de 5e klasse gepromoveerd en had al 3 wedstrijdpunten verzameld, 1 meer dan wij. Niet te onderschatten dus, hoewel op papier wel wat zwakker.

Schrijver dezes was vroeg klaar, maar had wel veel tijd geïnvesteerd in het afslaan van een aanval van Dionne Wigboldus op zijn koningsstelling. Die bleek trouwens niet al te gevaarlijk, dus had ik door moeten spelen in plaats van remise te maken door herhaling van zetten. Als tegenprestatie dit verslag.

Aan de meeste andere borden leek alles voorspoedig te verlopen. Bijvoorbeeld aan bord 5 waar Klaas het opnam tegen Writser Cleveringa. Die leverde een stuk in, waarschijnlijk met het idee dat even later weer terug te winnen, wat echter niet het geval was. De diagonaal a2 -g8 speelde een dominante rol en was een lust voor het oog van de TAL-toeschouwers. Het vervolg was niet al te moeilijk.

Stef was langzamerhand in een wat moeilijke positie beland tegen Sjoerd Rookus. Met Ta6 had hij zich nog redelijk goed kunnen verdedigen, maar hij speelde 21. …. g5 en kwam er na 22. Taf1 De8 23. fxg5 Txf2 24. Dxf2 Tb8 25. Df6 niet meer bovenop. Uiteindelijk bleek de opstoot g5 – g6 dodelijk. Het zou onze enige verliespartij worden maar dat wisten we toen natuurlijk nog niet. Het stond weer gelijk, maar niet voor lang.

Bas speelde tegen  Wouter Manenschijn een sterk wisselende partij. Nadat hij een klein voordeeltje vanuit de opening had opgebouwd had hij op zet 18 met een lange-termijn kwaliteitsoffer een ijzersterke positie kunnen krijgen met als compensatie 2 pionnen en het loperpaar. Voor het bord is zoiets natuurlijk erg moeilijk uit te rekenen. In plaats daarvan kreeg wit een winnende aanval op de koningsstelling. In de diagramstelling kon wit het afmaken met 24. gxf7 Dxc4 25. Dg3+ en dan of Kh7 26. Ph4 of Kh8 26.Pg5. Maar wit dacht alleen aan het redden van zijn loper en na 24. Lxd5 Dxg4 was de stand weer volledig in evenwicht.

In het eindspel pakte wit het niet al te goed aan. In plaats van de pion terug te winnen kwam hij in de volgende diagramstelling terecht en sloeg pion a6, waarna Bas met 29. …. g5 30. Pf3 Pxf3 31. Txf3 een winnende aanval op de koningsstelling kreeg waarbij uiteindelijk 3 witte pionnen sneuvelden. Met 4 pionnen tegen 1 in het resulterende toreneindspel gaf wit op.

Als ik mij de volgorde goed herinner was de volgende overwinning voor Meine, die tegen Roland Kroezen langzamerhand een steeds betere stelling opbouwde, maar op de 28e zet verzuimde toe te slaan. Even geleidelijk als het werd opgebouwd verdween zijn voordeel weer, totdat, in een stelling met ongelijke lopers en elk een paard, wit zijn paard ruilde tegen zwarts loper. Het eindspel was daarna met een pion meer opeens totaal gewonnen voor zwart, die toen nog wel een manier moest vinden om die winst te realiseren. Meine offerde zijn extra  pion op b2 (zie diagram), om daarna ongestoord met zijn koning de witte koningsvleugel binnen te kunnen wandelen en zo wits pionnen aldaar te oogsten. Let op de arme witte loper die volledig wordt ingeperkt door zwarts paard. Wit gaf in deze stelling op.

Wouter nam het op tegen Daniel Meijer en bereikte de goede stelling van het diagram. Zwart had de kwaliteit terug moeten nemen en vervolgens de pion b5 weg moeten ruilen, om er dan het beste van te hopen. Wit blijft dan wel beter staan. In plaats daarvan speelde hij 27. …. Dg4 waarna 28. bxa6 volgde met daarna Ta8 29. b4. Het handenbindertje op de damevleugel gaf wit vrij spel aan de andere kant van het bord, zodat zwart langzamerhand werd opgerold.

De partij van Tjeerd tegen de Poolse dame Aneta Sokolowska was een spektakelstuk, goed voor 3 diagrammen. Wit had geen goed veld voor het paard op f3, maar exf3 ging niet vanwege Dxg6+.  Ze zag misschien niet dat ze na 19. dxe5  Lf5 20. Txd6 exf3 21. Txd7 Lxc2 22. e6 Lxf2+ 23. Kxf2 fxg2 24.Kxg2 haar goede stelling behield. In plaats daarvan speelde ze het speculatieve stukoffer 19. Pxg5 hxg5 20. Lxe4 Lf5 21.dxe5 met een voordeeltje voor zwart als die daarna 21. …. d5 had gespeeld. Na het gespeelde 21. ….  Tae8 ging het een aantal zetten gelijk op tot zwart zijn kansen overschatte met

25. …. Txf2 en dat lijkt fantastisch. Maar met Lxf2 was hij er goed uitgekomen in een gelijke stand, terwijl nu wit het geniepige zetje 26. c5 kon doen, waarna de zwarte loper niet meer mee deed terwijl na het verlaten van de 8e lijn de pion op d6 richting promotie ging. Er volgde 26. ….Txb2 27. d7 Td2 28. Te8+ Kf7 29. d8(D) Txd8 30. Txd8, waarna de loper op a7 werd opgehaald. Tjeerd ging in een verloren stelling manmoedig verder en probeerde remisekansen te scheppen met koning, paard en pion op de c- en d-lijn, wat in de volgende stelling resulteerde.

Ik weet niet wat er door de witspeelster heen ging toen ze Txd3 speelde (Poolse spoken?). De engine geeft meer dan +6 aan. Nu werd dat tot 0.00 teruggebracht. Want wat uiteindelijk overblijft is een wederzijdse vrijpion die ook wederzijds gestopt kan worden. Een gelukkig half puntje voor ons dus!

Met een stand 2-5 was het nu afwachten op het laatste winstpunt dat Ferdi op bord 1 bezig was te scoren tegen Kenneth Muller. Eerst was hij in behoorlijk in de moeilijkheden geraakt na 26. g3 Te1+ 27. Txe1 Txe1 28. Kg2 waarna zwart zijn dame via d6 of e8 en dan e6 op h3 kon richten met matdreiging. Het zou wit materiaal kosten om aan het mat te ontkomen. In plaats daarvan speelde zwart 28. …. g4 waarna Ferdi met 29. Lxd5 opeens op zijn beurt gewonnen stond en het voordeel uiteindelijk zonder veel problemen tot winst kon voeren. Met deze 2 – 6 overwinning liggen we helemaal op koers naar het kampioenschap!