Beide TAL-teams winnen

De zaken gaan goed. TAL 1 staat samen met concurrent Assen 2 aan kop en TAL 2 begon met een 4,5 -3,5 overwinning, wat na al die 3,5 -4,5 nederlagen van het vorige seizoen een letterlijke ommekeer betekende.

TAL 1 moest op bezoek in Akkrum bij Mid Frysl├ón, waar gespeeld werd in een horecagelegenheid met CTB-verplichting. Dat leverde een probleem op voor twee van onze spelers. Gelukkig beschikte het team over twee goede invallers, die allebei wonnen: Tjeerd Siblesz en Edwin Fabriek. Twee vaste spelers deden dat ook en kwamen daarmee op 2 uit 2: Nick Jhirad en Bas van der Zwaag. Met nog twee remises, van Peter de Korver, die vooruit gespeeld had, en van Stef van Kesteren hadden we met 5 punten de overwinning binnen. Auke van Urk, die er al van uit gegaan was de sterke jeugdspeler Osama Arabi aan het eerste bord te treffen trof hem inderdaad, hoewel dat aan het derde bord was. Zijn verlies, samen met dat van Klaas Abma leidde uiteindelijk tot een overwinning met 3 – 5. De volgende wedstrijd is op 6 november tegen Hardenberg 2. Thuis, maar wel in Heerenveen omdat Dorpshuis Onna niet beschikbaar is.

TAL 2 trok een eindje verder Friesland in. In Leeuwarden-noord gingen ze op bezoek bij Schaakcombinatie Leeuwarden die er zijn eerste KNSB-wedstrijd speelde. Veel bekende gezichten met o.a. enkele spelers die eerder voor andere clubs speelden, zoals onze 1e-bordspeler Frits Pen, eerder KNSB-spelend in Sneek 2, een team dat niet meer bestaat. Hij trof er een andere ex-Sneker aan, Wim Ykema. Henk van Dijk speelde tegen Zahid Dzaferspahic die hij ooit al eens getroffen had in een wedstrijd Philidor 3 – Staunton 1. Aan bord 7 zat Wytze van der Zee, ook Sneker, tegenover Remco Heite. Heel wat mobiliteit dus in de schaakwereld. Er waren drie winstpartijen voor de TAL-spelers: Rick Kompaan, Remco Heite en Roel Kreulen, en drie remises: Henk van Dijk, Meine Wassenaar en Dick Teunis. Voornoemde Zahid speelde tegen Henk vrijwel de hele partij a tempo, en kwam na een wat slechtere stelling in een pot-remise eindspel terecht, maar wist van geen ophouden. Hij ging door tot de 80e zet nadat hij de kennis van het niveau pionnendiploma van Henk (K+p – K ) getest had. Niet tegen de regels van het spel, waar wel tegen die van de normale omgangsvormen onder schakers. Boeiender was het eveneens langdurige eindspel van Dick Teunis. Die wist na een wisselende partij een verloren stelling om te toveren in een eindspel K+P tegen K+T. Dat is geen uitgemaakte zaak. Dick moest zijn paard bij zijn koning houden om te voorkomen dat het ingesloten werd door de toren en opgehaald door de vijandelijke koning. Dat ging niet steeds even goed, maar uiteindelijk werd de remise toch een feit. Het werd het cruciale halve puntje voor de overwinning! Op 6 november is in Heerenveen de thuiswedstrijd tegen Hoogeveen 2.