Een gezamenlijke start in klasse 4A

Wat is de beste strategie als twee teams in dezelfde poule spelen? Een die identiek is aan zijn spiegelbeeld! Ik leg deze wat cryptische bewering wat nader uit: team 1 heeft zelf alle belang bij een zo groot mogelijke overwinning. Om team 2 te helpen is het belang eveneens een zo groot mogelijke overwinning. Team 2 heeft alle belang bij een zo klein mogelijk verlies en dat is eveneens het best om team 1 te helpen. Hoe vertalen we dat naar de praktijk? TAL 1 had eigenlijk meer bordpunten moeten scoren dan TAL 2 er kwijtraakte. Helaas ging dat niet helemaal goed, maar wel bijna. TAL 1 won er 6. TAL 2 verloor er 6,5. Volgende keer moet dat wat beter!

Een interessante vraag is nu wat de optimale strategie is voor de onderlinge wedstrijd. Om manipulaties te voorkomen wordt zo’n treffen doorgaans in een van de eerste ronden gespeeld. Voor ons is dat pas in ronde 7! We kunnen dus lekker gaan manipuleren. Er wordt door onze tegenstanders al flink over geroddeld. Aantrekkelijk is een 8-0 overwinning van TAL 2 mocht TAL 1 tegen die tijd geen kans meer maken op het kampioenschap. Het zou de redding van TAL 2 kunnen betekenen. Om geen rare individuele uitslagen te hebben, en zo voornoemde roddelaars niet in aanklagers te veranderen zou TAL 1 bemand moeten worden met invallers met een erg lage rating die zich daarvoor opofferen. We kunnen ze zo nodig voor die gelegenheid even gastlid maken. Er hoeft natuurlijk niet echt gespeeld te worden. Dat scheelt ook weer in de zaalhuur. Hier doemt trouwens weer een spiegelbeeld op. Als TAL 2 geen kans meer maakt op klassebehoud en TAL 1 nog wel kampioenskansen heeft, creĆ«ren we natuurlijk een 8-0 overwinning voor TAL 1. Arrogantere TAL 1-spelers zullen nu wellicht zeggen dat dat ook een realistische uitslag is als er wel gewoon gespeeld wordt. Dat zullen we op 11 maart 2023 nog wel eens zien!

Terug naar de werkelijkheid. Het was even wat gesleep met materiaal, maar ik vond de speelomstandigheden in De Korf ronduit perfect. Moeten we onthouden!