Ervaring versus jeugd

Voor het eerst dit seizoen waren onze teams alle drie actief, in respectievelijk Kampen, Leeuwarden en Apeldoorn. De gemiddelde leeftijden verschillen nogal: voor TAL 1 en 2 liggen die rond de 60 jaar terwijl TAL 3 flink wat Steenwijker jeugd telt waardoor we hier op circa 30 jaar uitkomen. Over het geheel van de drie teams scoorden de senioren 12,5 uit 19 en de junioren 1,5 uit 5.

TAL 1 moest het in Kampen opnemen tegen het team dat op papier het sterkst is, trouwens op de voet gevolgd door ZSG uit Zwolle dat we later nog ontmoeten. Het lukte net niet. Dick Stavast en Rick Kompaan compenseerden hun nederlaag in de vorige ronde door ditmaal te winnen en ook nu werden weer drie remises overeen gekomen, wat een totaal van 3,5 punt opleverde. Een resultaat dat overeenkomt met de ratingverhoudingen. De matchpunten zullen we elders moeten halen, maar dat moet lukken. Vooral als we zonder invallers kunnen spelen – dat waren er nu twee die beide verloren. Verrassend is dat onze tegenstander in de vorige ronde, Staunton 2, dat op papier bij de zwakkere broeders hoort, nu ruim aan kop staat na een monsterzege tegen Assen 2, vorig jaar nog 3e-klasser.

TAL 2 speelde in Leeuwarden tegen Philidor 3, dat een prettige tegenstander is voor TAL: twee jaar geleden verloren ze met 5,5 – 2,5 van TAL 2; vorig jaar met 4,5 -3,5 van TAL 3 en nu was het weer raak met een 6 – 2 nederlaag tegen TAL 2. We zagen vier van onze spelers winnen, waarvan een door niet opkomen van zijn tegenstander. De andere vier speelden remise. Ook hier twee invallers, maar die scoorden 1,5 punt. We staan op plaats 2 na titelfavoriet ESG 1.

Dan TAL 3, het team met de veelbelovende jeugd: vijf spelers met een geboortejaar dat met een 2 begint. Het bleek dat Apeldoorn 5 er daar zeven van had en nog een stuk jonger ook. Hun (senior) kopman was te sterk voor Xaveer maar ook hun jongetjes scoorden flink. In ons team won de ervaring het duidelijk van de jeugd: de drie senioren Roel, Ramon en Niek wonnen. Van de jeugd haalden alleen de broers Sassen 1,5 punt. Wel een overwinning dus met 4,5 – 3,5 maar die was toch iets kleiner dan verwacht. Niettemin een veelbelovende start! Ook hier staat ons team op plaats 2, net achter een ander jeugdteam De Paardensprong. Hieronder een van de foto’s die Niek heeft gemaakt.