Gemengde gevoelens

Zaterdag 6 november 2021, de TAL-teams speelden thuis en dat was dit keer in De As, de thuisbasis van Schaakclub Heerenveen. Voor het eerst was voor de speelzaal een coronatoegangsbewijs nodig. Dat is in ieder geval beter dan vorig jaar, toen de hele competitie afgeblazen moest worden. Laten we hopen dat we die deze keer helemaal kunnen spelen, al is het dan wel met een enkele vervangers voor spelers zonder toegangsbewijs.

Team 1 draaide niet goed aan de lagere borden, terwijl juist daar de punten theoretisch het gemakkelijkst binnengehaald konden worden. Met 3 uit 4 bovenin en 0,5 uit 4 onderin werd het een kleine nederlaag, 3,5 – 4,5 dus, en dat tegen een tegenstander, Hardenberg 2, met gemiddeld 100 ratingpunten minder. Een tweede plaats kan nog steeds (Assen 2 heeft de beste kansen op het kampioenschap), maar dan moet er wel een tandje bijgezet worden. Topscorer tot nu toe is Nicholas Jhirad met 3 uit 3 – aan hem ligt het niet!

Team 2 tapte uit een ander vaatje. Daar was de tegenstander, Hoogeveen 2, ook theoretisch duidelijk zwakker, maar dat werd hier wel volledig uitgebuit. Met 6 overwinningen en een remise, 6,5 – 1,5 dus, staat TAL 2 na 2 ronden alleen aan kop in klasse 5A. Als we gewoon zo doorgaan zitten we dus goed voor het kampioenschap. Het team is tamelijk homogeen qua sterkte. Normaal betekent dat kassa op de laagste borden, maar dit keer haalde onze top-4 ook maar liefst 3,5 punt. Drie spelers staan nog op 100%: Rick Kompaan, Roel Kreulen en Remco Heite met 2 uit 2.