Het uur van de waarheid kwam wat eerder dan verwacht

TAL 1 ging op reis naar Groningen om daar Groninger Combinatie 4 te verslaan. TAL 2 had thuis bijna van dat team gewonnen maar moest uiteindelijk in een 3-5 nederlaag berusten. Helaas kwam TAL 1 ook niet verder dan die 3 bordpunten en is daarmee uitgeschakeld voor het kampioenschap omdat concurrent Philidor 2 wél won (van TAL 2 – zie verderop). Hoe kon dit gebeuren? Weliswaar misten er 3 vaste spelers, maar een kleine berekening leert dat de 3 invallers die daarvoor in de plaats kwamen een precies even hoge gemiddelde rating hadden… Hoe dan ook, de kans om Philidor 2 in de laatste ronde in Leeuwarden te verslaan was toch al klein, dus niet getreurd. Volgend jaar is er weer een kans.

TAL 2 moest zijn sterkste speler, Jan Velde, aan TAL 1 afstaan en kreeg als compensatie Ramon Kuiters die voor TAL 3 zou spelen. Uiteraard werd tegen Philidor 2 een forse nederlaag verwacht, maar dat viel mee. Met vier remises en vier nederlagen mochten we niet klagen. Een heldenrol was er voor invaller Ramon die “opgeofferd” werd om aan het eerste bord te spelen. Het werd een remise tegen een speler met een meer dan 600 punten hogere rating! In de laatste ronde zal TAL 2 proberen om in Hardenberg nog een tweede winst te boeken.

TAL 3 kende ook zijn held: hier werd Bert Hassing “opgeofferd” maar won aan het eerste bord zowaar tegen een speler met een ruim 300 punten hogere rating! Mede daardoor werd de eerste winst van TAL 3 een feit: het werd 4,5 – 3,5 tegen Philidor 3. Een opsteker voor als het team straks in de 6e klasse gaat spelen: het potentieel voor goede resultaten is er. Dat potentieel is er trouwens temeer omdat de jeugdspelers goed op dreef waren: Xaveer en Pelle wonnen. Anton trof een tegenstander die nog een jaar jonger was dan hij en moest helaas opgeven.