Kun je schaken bij 8° C? Passen er 50 schakers in Ons Dorpshuis?

Nee natuurlijk, en ja dat gaat best heel goed. De avond tevoren, na zessen en dus wel erg laat om nog een andere zaal te regelen, kwam er een telefoontje dat de verwarming van het dorpshuis niet meer werkte en dat we moesten rekenen op een temperatuur van 8°…. Maar er zou nog verder worden nagevraagd hoe de zaak er precies technisch voorstond. Even later: de ketel werkt in principe wel, maar moet steeds gereset worden als hij uitvalt. We namen de gok. Toen Frans en ik om 12 uur arriveerden was het een redelijke 16°. Met twee ventilatorkacheltjes en de te verwachten lichaamswarmte van 50 personen moest het lukken. De 25 beschikbare tafels werden allemaal ingezet voor 3 groepen van 8 plus een tafeltje voor de wedstrijdleiding. In de analyseruimte werden statafels met barkrukken neergezet. Eén ventilatorkacheltje werd op Ingrid gericht en de andere leverde wat extra warmte aan de analyseruimte. De wedstrijd kwam op gang met een temperatuur die niet veel verder was gekomen dan de aanvankelijke 16° en dat nog na herhaaldelijk resetten van de ketel. Juist tegen de tijd dat spelers het doorgaans koud dreigen te krijgen door lang stilzitten ging de ketel opeens volop aan het werk en werd het nog behaaglijk warm. Een geslaagde gok dus.

De uitslagen van de 3 wedstrijden kwamen tot stand als voorspeld, maar dat was bij TAL 2 lange tijd niet duidelijk. Tegen ESG uit Emmen, waar TAL 1 niet verder dan 4 – 4 gekomen was tegen 7 Emmenaren leek TAL 2 die score te evenaren, en dus eigenlijk te verbeteren, tegen 8 tegenstanders. Een black-out van een van de onzen veranderde een zekere winst in een remise waarna het een minimaal verlies werd.  Maar we konden toch 3,5 bordpunt bijschrijven waarmee de 8e plaats behouden bleef. Het is duidelijk dat we in de 4e klasse niet echt misplaatst zijn, maar de versterkte degradatie maakt dat we nog lang niet zeker zijn dat we er kunnen blijven.

TAL 1 won als verwacht tegen Schaakwoude 2, en wel met 3 keer winst en vijf remises. Omdat Philidor 2 ook won en één matchpunt voorblijft ligt de strijd om kampioenschap en promotie nog steeds open. Philidor 2 heeft nog wel een serieuze tegenstander in het verschiet, nl. TAL 2, al krijgt TAL 1 het daarmee ook nog aan de stok…..

TAL 3 kreeg bij aanvang een punt cadeau, maar de 7 Harenaren wisten toch nog 5 punten te scoren. Ook hier zijn de 3 bordpunten belangrijk en kunnen het verschil maken. De sterkste tegenstanders hebben we nu gehad. Wel is er een tegenslag: de andere degradatiekandidaat Sissa 3 wist wel te winnen. Er moeten dus nog wel een paar matchpunten behaald worden willen we het redden.