Met de hakken over de sloot en zelfs nog ietsje verder

In het voorgaande bericht werd gesteld dat we in de slotronde minstens een gelijkspel moesten behalen tegen Schaakwoude 2 op straffe van degradatie als dat niet lukte. Om kwart over vier ’s middags kwam al het verlossende bericht dat we met 4 -2 voorstonden zodat we ook volgend jaar weer in de 4e klasse kunnen spelen. Maar de laatste twee partijen gingen verloren waardoor het bij 4 – 4 bleef. Met de hakken over de sloot zou je dus zeggen. Maar eigenlijk toch ook niet helemaal. Achteraf bezien waren we zelfs met een 5 – 3 nederlaag nog boven de streep gebleven. Hoe dat kan? Ook Staunton 2 was degradatiekandidaat en moest thuis punten halen tegen O&O Kampen, dezelfde club die ons zo ter wille was in de vorige ronde door thuis fors van Schaakwoude 2 te winnen. Maar tot nu toe waren de uitwedstrijden van O&O bepaald treurig voor ze te noemen. Dat ze nu uit met 1 – 7 Staunton 2 wisten te verpletteren was dus op zijn zachtst gezegd zeer verrassend. Het betekent wel dat we zelfs bij een kleine nederlaag op bordpunten boven Staunton 2 waren gebleven. Voor Schaakwoude 2 gold dat niet: voor hen was het echt hakken over de sloot. Voor ons net een eindje verder.

Dick Stavast voerde de topscorelijst aan met 6 uit 7. Hij verloor deze keer maar blijft met 6 uit 8 toch ruimschoots onze topscorer. Winst was er in deze laatste wedstrijd voor Nick Jhirad, Bas van der Zwaag en invaller Xaveer Blok. Gezien zijn sterk gestegen rating zullen we Xaveer volgend seizoen als vaste speler van TAL 1 kunnen verwelkomen.

Dan de vooruitzichten voor dat komende seizoen. Door de versterkte degradatie dalen Philidor 2, HSP/Veendam 1 en SISSA 1 af naar de 4e klasse. Het zal er dus niet gemakkelijker op worden. Dit seizoen ging het al moeizaam, maar toch valt het best mee als we naar de bordpunten kijken. We hebben er als nummer 7 ongeveer evenveel als de nummers 4, 5 en 6. Ze zijn alleen wat slechter verdeeld. Bovendien scoorden we juist goed tegen de sterkere teams. Geen reden dus tot pessimisme voor wat er komen gaat!