We zijn weer begonnen: TAL 1 had het weer eens moeilijk tegen Staunton 2 maar won wel – nipt

Eindelijk weer eens een KNSB-wedstrijd. De laatste dateerde van 7 maart 2020. Onze tegenstander was Staunton 2, die we al tweemaal eerder troffen. Beide keren verloren we en dat was beide keren ondanks betere ratingcijfers. We waren dus gewaarschuwd!

Gelukkig konden we die zaterdag beginnen met een 1½ – ½ voorsprong. Peter de Korver en Auke van Urk hadden de dinsdag ervoor in Onna vooruit gespeeld aan de borden 2 en 3. Auke won doordat zijn tegenstander een mataanval over het hoofd zag, die enige tijd later doorsloeg. Peter raakte een pion achter maar in een eindspel met ongelijke lopers hield hij een onaantastbare stelling over.

Op de zaterdag zelf was ik een paar uurtjes weg om van de zonnige dag te genieten. Bij terugkomst waren de hoogste borden al uit. Staunton had 2 jeugdspelers opgesteld aan de borden 1 en 4 en die doen er vaak niet zo lang over. Ferdi van Bavel werd er het slachtoffer van, terwijl Nicholas Jhirad er een overwinning aan overhield. Klaas Abma had aan bord 5 een snelle remise geboekt. Zo trof ik een stand aan van 3 -2 in ons voordeel en werd er nog strijd geleverd aan de borden 6-8.

Na een blik op deze borden bleek Tjeerd Siblesz een stuk te zijn kwijtgeraakt en Stef van Kesteren een pion. Bas van der Zwaag daarentegen stond een paar pionnen voor in een toreneindspel. We waren even bang dat we niet verder dan een gelijkspel zouden komen toen Tjeerd opeens zijn stuk terug kreeg en zowaar een aantal pionnen voorkwam – een duidelijk gewonnen stelling. Stef wist naar een remisestand af te wikkelen. We konden dus onze verwachting naar 5½ – 2½ bijstellen. Helaas ging Tjeerd even later toch volledig de fout in. Bas wikkelde wel correct af naar de winst. 4½ – 3½ dus. Op naar het kampioenschap! Deze “angstgegner” hebben we alvast gehad.

De volgende wedstrijd van TAL 1 is op 9 oktober uit tegen Mid Fryslân te Akkrum. TAL 2 wordt dan ook actief en speelt een uitwedstrijd tegen Schaakcombinatie Leeuwarden.